Να το χωνέψουμε, λέει ο Ακιντζί, αλλά το λένε κι οι φωστήρες μας

cache_1500x3000_Analog_medium_610859_140041_15112018

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Τους ακούς να αναπτύσσουν τις θεωρίες τους στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και είναι σαν να κυβερνούσαν κάποιοι άλλοι τόσα χρόνια και τα έκαναν θάλασσα κι όχι οι ίδιοι. Έχουν τις απαντήσεις όλων των ερωτημάτων, έχουν τις λύσεις και τις ισχυρές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και επικρίνουν όλους τους άλλους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Όμως, δεν λένε τι στο καλό έκαναν οι ίδιοι. Πώς τα κατάφεραν και μας έφεραν στα τραγικά αδιέξοδα των ημερών αφού ξέρουν τόσο καλά τι πρέπει να γίνει;

Ακόμα και σήμερα, την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που είναι μπροστά στα μάτια μας το «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος ίσου καθεστώτος», όπως το συμφώνησαν, σαν τραγική υπόμνηση μιας απόλυτα αποτυχημένης πολιτικής, συνεχίζουν να λένε στον κόσμο παραμύθια. Να εξηγούν την πολιτική ισότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική, τη δημοκρατία και την ομοσπονδία μέσα από τα μάτια της υποτέλειας. Ενίοτε και μέσα από γυαλιά που τους δίνει ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος, ο Μουσταφά Ακιντζί. Και να κατηγορούν τους άλλους, όχι γιατί διαχειρίστηκαν το Κυπριακό και απέτυχαν, αλλά γιατί τους υποδεικνύουν λάθη της δικής τους διαχείρισης και τους καλούν να την ξανασκεφτούν. Δεν έχουν να σκεφτούν τίποτε, όμως. Είναι σίγουροι πως μας οδηγούν με σωφροσύνη. Και ρεαλισμό, προπάντων. Ιδού τα αποτελέσματα μπροστά στα μάτια μας. Τι ακριβώς διαπραγματευόμαστε τα τελευταία χρόνια; Την απελευθέρωση; Την επιστροφή των εδαφών μας; Την επανένωση της χώρας; Κάθε άλλο. Τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους διαπραγματευόμαστε. Και μάλιστα με όρους, που θα μετατρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα μόρφωμα ελεγχόμενο από την Τουρκία και όλη την Κύπρο όμηρό της. Καλύτερες συνθήκες σφαγής διαπραγματευόμαστε. Τις συνθήκες της παράδοσής μας. Ωραιοποιημένες, φυσικά. Από «ειδικούς εμπειρογνώμονες» των τηλεοράσεων, που, κάθε φορά που προκύπτει δημόσια συζήτηση, σπεύδουν με όλες τις απαντήσεις έτοιμες για να στολίζουν με μεταξωτές κορδέλες τη νομιμοποίηση της κατοχής, την κατάργηση της δημοκρατίας, το ξεπούλημα ένα προς ένα των δικαίων των Ελληνοκυπρίων.
 
Τώρα, είναι οι μέρες που πλασάρουν την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδία. Τα ίδια επιχειρήματα που ακούμε από τους Τούρκους κατακτητές  τα ακούμε και από τους δικούς μας κατακτημένους. Μεταφέρουν στους Ελληνοκύπριους την τουρκική λογική; Όχι. Είναι δική τους η λογική. Αλλά είναι μολυσμένη από τα παραμύθια που λένε στους εαυτούς τους και στους «οπαδούς» τόσα χρόνια και αδυνατούν πια να ξεχωρίσουν την κοινή λογική από την τουρκική. Λογική, όπως αυτή του Ακιντζί, που έλεγε χτες: «Πρέπει να χωνέψουν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα που έχει ίσα δικαιώματα και λόγο όσο εκείνοι. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους ότι δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς τα εδάφη αυτά και ο θαλάσσιος πλούτος, ότι και ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαίωμα και λόγο στα αποθέματα υδρογονανθράκων όπως και εκείνοι». Και κουνάνε οι δικοί μας συγκαταβατικά το κεφάλι. Έχει δίκαιο ο άνθρωπος, είναι άδικο να τα θέλουμε όλα δικά μας. Η κοινή λογική θα έλεγε βέβαια ότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο δυο λαοί, υπάρχει ένας λαός. Και κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα. Ως άνθρωπος, ως πολίτης του κράτους, όχι ως ξεχωριστή εθνική ή θρησκευτική οντότητα. Διότι από τη στιγμή που αποδέχεσαι ότι υπάρχει «τουρκοκυπριακός λαός» το λογικό είναι να αποδεχτείς και τα ξεχωριστά δικαιώματά του και να κάνεις τη μοιρασιά όπως την κάνει ο Ακιντζί. Αν αυτό θέλουν να μας πουν οι δικοί μας πανέξυπνοι, ας το πουν ευθέως, όμως ας μην προσπαθούν να μας βγάλουν όλους ρατσιστές, που δεν αποδεχόμαστε την αριθμητική ισότητα.
 
Λοιπόν, 35 χρόνια κλείνει σήμερα το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων. Τα 25 από αυτά διαπραγματεύτηκαν το Κυπριακό τέσσερις Πρόεδροι της ίδιας σχολής σκέψης. Της διαλλακτικής. Λέγεται και ενδοτική, που είναι πιο παραστατικό. Βασιλείου, Κληρίδης, Χριστόφιας, Αναστασιάδης. Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια. Αλλά δεν φταίει η δική τους πολιτική για τα αδιέξοδά μας. Φταίει ο Μακάριος, που πέθανε πριν από τέσσερις δεκαετίες, φταίει ο Τάσσος που κυβέρνησε πέντε χρόνια (μαζί με τον Χριστόφια, για να μην ξεχνιόμαστε) και αντί να εφαρμόσει τη δική του πολιτική έπρεπε να διαχειριστεί το σχέδιο Ανάν που του παρέδωσε ο Κληρίδης και τις συνέπειες του «Όχι», αλλά όχι αυτοί που κυβέρνησαν 25 χρόνια. Σήμερα, τουλάχιστον ας διερωτηθούμε πού οδηγηθήκαμε. Και πού θα φτάσουμε με τα ίδια παραμύθια.

Πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/610842/na-to-chonepsoyme-leei-o-akintzi-alla-to-lene-ki-oi-fostires-mas?fbclid=IwAR1caZuc7ysNK1hVnY-rg4ZGyyR5tlWisQFr3qNFD1Uy8rmgDvishm85m64

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s