Η βλοσυρή κ. Λουτ δεν επηρεάζεται από τα θερμαινόμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου

lout-750x516

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, ήλθε- είδε- άκουσε και απήλθε. Έκανε υπερατλαντικό ταξίδι για δυο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αναμένουμε τώρα το τι δέον γενέσθαι με το Κυπριακό. Θα ενημερώσει τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες για τις προθέσεις που έχει καταγράψει, ώστε να διαμορφώσει ο Διεθνής Οργανισμός τα επόμενα βήματα.

Είναι σαφές πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της διαδικασίας καθορισμού των όρων αναφοράς. Δηλαδή της βάσης των συνομιλιών. Μετά από αυτό έφυγε και θα επανέλθει για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, για  τη διπλωματία του πήγαινε – έλα. Σε κάποιο στάδιο θα επισκεφθεί και τις λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις.

Σε ότι αφορά συνεπώς τη διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις, που έχουν συγχύσει σχεδόν τους πάντες, ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από το σημείο του σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017.

Τι σημαίνει αυτό; Πως καθορίζεται το σημείο επανεκκίνησης; Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα διακόπηκαν ή καλύτερα κατέρρευσαν όταν η Τουρκία ανέτρεψε τα πάντα. Ζήτησε τα πάντα και απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση προς την κατεύθυνση της συνεννόησης. Να επαναρχίσουν, συνεπώς, οι συνομιλίες από το σημείο της κατάρρευσης; Από το σημείο μηδέν;
Στην αντίπερα όχθη, στη συνάντησή του με την απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί τόνισε «τη σημασία του χρονοδιαγράμματος και της πολιτικής ισότητας». Παρέπεμψε και στις αναφορές του Γενικού Γραμματέα στην έκθεση του για το Κυπριακό. Ειδικότερα εκείνη την αναφορά του ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με ανοικτό τέλος, χωρίς καταληκτική ημερομηνία. Έσπευσε να τονίσει, επίσης, «τη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις σε ενδεχόμενη λύση». Κοντολογίς, επιμένει στο δικαίωμα βέτο, το οποίο εξασφάλισε μετά από τις ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις, παρόλο που φαίνεται πως μετάνιωσε τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η νέα επίσκεψη της βλοσυρής κ. Λουτ πραγματοποιήθηκε ενώ τα νερά της ανατολικής Μεσογείου θερμαίνονται επικίνδυνα. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις αποστολές του ΟΗΕ. Άλλο συνεπώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, της γνωστής ατέρμονης και αδιέξοδης  και διαφορετικό είναι η Τουρκία  να εξαπολύει απειλές ότι θα κτυπήσει στρατιωτικά την Κύπρο ή οποιονδήποτε υλοποιήσει τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην έκθεση Γκουτέρες έγινε αναφορά στα ενεργειακά, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο προκαλεί την ένταση  ενώ στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε για το Κυπριακό  προ ημερών  χάθηκε από το προσκήνιο το ζήτημα τούτο.

Γιατί αυτό; Γιατί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ισχυρός παίκτης είναι οι ΗΠΑ και δεν θα ήθελαν οποιαδήποτε αναφορά, που ενδεχομένως να άγγιζε και την ExxonMobil. Την ίδια ώρα από την άλλη, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που δεν θα ήθελαν να θίξουν την Τουρκία. Συνεπώς δεν υπήρξε καμία αναφορά.

Είναι πρόδηλο πως το σκηνικό είναι θολό ως προς το Κυπριακό, άκρως όμως επικίνδυνο όσον αφορά τα ενεργειακά. Γι αυτό και οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται ως κρίσιμες και καθοριστικές για τα επόμενα βήματα και στα δυο πεδία.

Πηγή: https://www.apopseis.com/i-vlosyri-k-lout-den-epireazete-apo-ta-thermenomena-nera-tis-anatolikis-mesogiou/?fbclid=IwAR36SIKr_v6KdeeDg9fgDpOnp5eGSwMZQoIIyzR5Kul0nlT0TwrmB4DLhOo

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s