Μιας χρήσης… χρήσιμοι εγκάθετοι και η κατάργηση του Ακιντζί από την Άγκυρα

ImageHandler-750x486

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα εκτός από τον Ντενκτάς, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τους κατοχικούς ηγέτες, ως αναλώσιμους πολιτικούς. Τους θεωρεί μιας χρήσης και το αποδεικνύει τούτο συνεχώς, από τον Έρογλου, στον Ταλάτ και τώρα με τον Ακιντζί.

Με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν διαφορετικά τα δεδομένα καθώς εκτός των άλλων είχε προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας στην Τουρκία. Μπορούσε και έπαιζε και ο ίδιος παιχνίδια. Είχε, όμως κι αυτός τα όρια του και φάνηκε την περίοδο του σχεδίου Ανάν, όταν ουσιαστικά είχε τεθεί στο περιθώριο. Με τους διάδοχους του Ντενκτάς τα δεδομένα ήταν και είναι  διαφορετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά της  Άγκυρας έναντι τους.

  • Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έχει καταργηθεί και διερωτάται κανείς πώς θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας του, που χρονικά τοποθετείται το 2020;

Ουσιαστικά ο Ακιντζί  «τελείωσε» στην τελευταία επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν εξέφρασε διαφορετική άποψη στη… νέα τουρκική προσέγγιση για συνομοσπονδία ή λύση δυο κρατών. Ενόψει του γεγονότος ότι κανείς άλλος δεν αντέδρασε στην ενημέρωση Τσαβούσογλου για τη νέα τακτική, ο Ακιντζί ήταν εκείνος που δέχθηκε την πίεση και εισέπραξε το θυμό του καθεστώτος Ερντογάν.

Κι όλα αυτά ενώ ο κατοχικός ηγέτης ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εντολές της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας  στα κατεχόμενα και του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σε κάποιες φάσεις, είχε παρουσιαστεί βασιλικότερος του Βασιλέως, σε μια προσπάθεια του να εξασφαλίσει την εύνοια της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση τον χρησιμοποίησε στο έπακρο όσο ήταν χρήσιμος. Τότε που και στην ελληνοκυπριακή πλευρά τον είχαν βαπτίσει «ηγέτη λύσης». Σιγά-σιγά αυτός ο τίτλος χάθηκε, εξαφανίσθηκε καθώς στις συνομιλίες παρουσιάσθηκε σκληρότερος των προκατόχων του. Αυτές, λέγανε, ήταν οι εντολές της Άγκυρας. Συνεπώς δεν είχε καμία διαφορά είτε αυτός να ήταν είτε άλλος.

  • Ο Ακιντζί μπορεί να ήθελε αλλά δεν μπόρεσε. Αυτό στην πολιτική δεν έχει μεγάλη σημασία. Για το βιογραφικό του ενδεχομένως να είναι χρήσιμο.

Τώρα ο ευνοούμενος του καθεστώτος Ερντογάν είναι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.  Αυτό έγινε πιο εμφανές στη Νέα Υόρκη. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  δεν θεώρησαν αναγκαίο να συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος βρισκόταν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Είχαν, όμως, χρόνο για τον Οζερσάι, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ανέλαβε να ενημερώσει τον Ακιντζί για τις εντολές που του έδωσαν.

Τα υπόλοιπα θα τα παρακολουθήσουμε επί σκηνής. Μπορεί, ωστόσο,  κανείς να φανταστεί τι θα γίνει εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες με τον Ακιντζί να είναι ο διαπραγματευτής τη στιγμή, κατά την οποία είναι καταργημένος από την Άγκυρα;

Πηγή: https://www.apopseis.com/mias-chrisis-chrisimi-egkatheti-ke-i-katargisi-tou-akintzi-apo-tin-agkyra/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s