Τουρκία: Χτίζοντας Τζαμιά, Διαγράφοντας τον Χριστιανισμό

3470

της Uzay Bulut

Ενώ το τελευταίο τζαμί της Τουρκίας εγκαινιάζεται στη Γερμανία, η μεγαλύτερη χριστιανική ορθόδοξη θεολογική σχολή παραμένει κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια με διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη θεολογική σχολή, ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών που εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων έχει προγραμματιστεί να χτιστεί.

Οι  Έλληνες της Τουρκίας – τα υπολείμματα της κάποτε μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – είναι σοβαρά διωκόμενοι και σχεδόν εξ ολοκλήρου εξοντωμένοι άνθρωποι. Έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε γενοκτονία, πογκρόμ και καταναγκαστικές απελάσεις στα χέρια πολλών τουρκικών κυβερνήσεων. Ως αποτέλεσμα, στην Κωνσταντινούπολη έχουν μείνει μόνο 1.300 Έλληνες. Ωστόσο, παρά το μικρό της μέγεθος, η πεθαμένη ελληνική κοινότητα εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κρατά τη μεγαλύτερη χριστιανική θεολογική σχολή της χώρας κλειστή, ξοδεύει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της στην παγκόσμια κατασκευή τζαμιών.

Η τουρκική κυβέρνηση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τζαμιών στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας για την προώθηση του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Πολλοί μουσουλμάνοι ελπίζουν ότι τα νέα τζαμιά σε όλη την Ευρώπη θα προωθήσουν και θα διευκολύνουν την επιθυμία τους να διαδώσουν το Ισλάμ σε μη ισλαμικές χώρες και να πείσουν τους χριστιανούς «άπιστους» να εγκαταλείψουν την πίστη τους υπέρ του Ισλάμ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το τελευταίο ευρωπαϊκό τζαμί της Τουρκίας, το “Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας”, που βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας.

Το κανάλι Ανατολού που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε στις 25 Σεπτεμβρίου:

Το κεντρικό τζαμί της Κολωνίας, το οποίο χτίστηκε από την Τουρκική-Ισλαμική Ένωση για θρησκευτικές υποθέσεις (DITIB) μετά από οκτώ χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων.

“Θα είναι το πιο σημαντικό και ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη και τη Γερμανία. Έχει συμβολική σημασία για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας που ζουν εδώ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νεβάτς Γιασάρ Ασίκογλου, πρόεδρος του DITIB. “Το τζαμί μας συμβολίζει επίσης την ειρήνη, την αδελφοσύνη καθώς και την κουλτούρα της συνύπαρξης”, είπε.

Το συγκρότημα 17,000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει επίσης εμπορικό κέντρο, αίθουσα εκθέσεων και σεμιναρίων, αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 600 ατόμων, βιβλιοθήκη, γραφεία εργασίας και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο ισόγειο.

Η Γερμανία, μια χώρα με πάνω από 81 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη μετά τη Γαλλία. Μεταξύ των σχεδόν 4.7 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της χώρας, τρία εκατομμύρια είναι  τουρκικής καταγωγής.

Εν τω μεταξύ, καθώς εγκαινιάζεται ένα τεράστιο νέο τζαμί στη Γερμανία, η μεγαλύτερη χριστιανική ορθόδοξη θεολογική σχολή, που βρίσκεται στο νησί Χάλκη στη Θάλασσα του Μαρμαρά, παραμένει κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια από τη διαταγή της τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη θεολογική σχολή, ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών που εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων έχει προγραμματιστεί να χτιστεί.

Η DITIB, η ομάδα που δημιούργησε το νέο τζαμί της Κολωνίας, τρέχει περισσότερα από 900 τεμένη σε όλη τη Γερμανία. Τα τζαμιά αυτά συνδέονται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης (Diyanet), η οποία παρέχει ιμάμηδες σε τζαμιά της DITIB.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί υπό έλεγχο η DITIB, μετά τη συμμετοχή της σε διάφορα σκάνδαλα, όπως οι ιμάμηδες της που κατασκοπεύουν υπέρ της Τουρκίας, την άρνησή της να συμμετάσχει σε «αντιτρομοκρατική πορεία» στην Κολωνία, τις προτροπές των ιμάμηδων προς τους πιστούς να προσευχηθούν για μια τουρκική στρατιωτική νίκη εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία και πραγματοποιώντας μια στρατιωτική αναπαράσταση που περιελάμβανε τουρκικές σημαίες και ψεύτικα όπλα που παραδίδονταν σε παιδιά ‘’μάρτυρες’’.

Η αντίθεση στις δραστηριότητες της DITIB στη Γερμανία αυξάνεται επίσης. “Αυτοί που εξαπλώνουν τον εθνικισμό, το μίσος  εναντίον των Χριστιανών, των Εβραίων ή των ανθρώπων χωρίς θρησκευτική υπαγωγή και κατασκοπεύουν με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι εταίροι στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Γερμανία”, δήλωσε ο κ. Christoph de Vries , γερμανός βουλευτής.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εξοστρακίζει τη χριστιανική κληρονομιά στην Τουρκία. Για παράδειγμα, το Ορθόδοξο Θεολογικό Σχολείο έχει γίνει σύμβολο της συστηματικής διάκρισης στην οποία εκτίθενται οι χριστιανοί στην Τουρκία.

Το μοναδικό σχολείο για την εκπαίδευση της ηγεσίας του Ορθοδόξου Χριστιανισμού, η Σχολή της Χάλκης, έκλεισε από την τουρκική κυβέρνηση το 1971. Έκτοτε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν μπόρεσε να εκπαιδεύσει κληρικούς και πιθανούς διαδόχους για τη θέση του Πατριάρχη.

Σύμφωνα με το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

“Από το κλείσιμό της, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπρεπε να στείλει τους νέους από την κοινότητά του που επιθυμούσαν να εισέλθουν στην ιεροσύνη σε μία από τις θεολογικές σχολές στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν επιστρέφουν λόγω των επαχθών περιορισμών στην απόκτηση αδειών εργασίας και γενικότερο κλίμα εκφοβισμού, παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για εκ νέου άνοιγμα της θεολογικής μας σχολής, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, απειλείται η διοικητική λειτουργία και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.’’

Συνέχεια ΕΔΩ

Πηγή: https://www.gatestoneinstitute.org/13063/turkey-mosques-christianity

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s