Ηνωμένο Βασίλειο: Διακρίσεις εναντίων Χριστιανών προσφύγων

3457

της Judith Bergman

από ελεύθερη μετάφραση

Ο ΟΗΕ πρότεινε 1.358 σύριους πρόσφυγες για επανεγκατάσταση στη Βρετανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, εκ των οποίων μόνο τέσσερις ήταν χριστιανοί. Η Βρετανία συμφώνησε να επανεγκαταστήσει 1.112 από αυτούς τους πρόσφυγες, όλοι τους μουσουλμάνους, και αρνήθηκε να αποδεχθεί τους χριστιανούς.

“Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του περασμένου έτους, αυτό δεν αποτελεί στατιστικό λάθος, αλλά δείχνει ένα πρότυπο διακρίσεων ότι η κυβέρνηση έχει νόμιμο καθήκον να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει”. – Λόρδος David Alton από το Λίβερπουλ, σε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid.

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εκτός από άδειες λέξεις, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκουν να λάβουν για να επανορθώσουν τις ζημίες που έχουν ήδη γίνει και να αποτρέψουν την επανάληψή τους;

Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πρόσφατα ότι αποφάσισε ότι θα ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται για διωκόμενους χριστιανούς. Δήλωσε η πρωθυπουργός  Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο στις 18 Ιουλίου:

«Ως κυβέρνηση, στεκόμαστε δίπλα στους διωκόμενους χριστιανούς ανά τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι σήμερα βλέπουμε τους ανθρώπους να δέχονται επίθεση και να δολοφονούνται επειδή είναι χριαστιανοί, αλλά πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την ελευθερία των ανθρώπων όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων για να μπορέσουν να ασκήσουν τις πεποιθήσεις τους στην ειρήνη και την ασφάλεια ».

Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε πρόσφατα τον Λάριμπαντον Τόρκι Αχμάντ ως πρώτο ειδικό απεσταλμένο της για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ρόλος “θα προωθήσει τη σθεναρή στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θρησκευτική ανοχή στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των θρησκευτικών διακρίσεων σε χώρες όπου οι μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν διώξεις”.

Η πρωθυπουργός Μέι “εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει τον Λόρδο Αχμάν σε αυτόν τον νέο ρόλο, καθώς εργάζεται με ομάδες πίστης και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να αυξήσει την κατανόηση των θρησκευτικών διώξεων και τι μπορούμε να κάνουμε για την εξάλειψή τους”.

Ίσως το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα έπρεπε να κάνει κήρυγμα στους άλλους, όταν δεν φαίνεται να κάνει πολλά στο σπίτι του για να βοηθήσει Σύριους Χριστιανούς, οι οποίοι ήταν από τους πιο διωκόμενους για την πίστη τους από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία πριν από επτά χρόνια:

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ταμείο Barnabas, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, πρότεινε  1.358 σύριους πρόσφυγες για επανεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων μόνο τέσσερις πρόσφυγες ήταν χριστιανοί (κανένας Yazidi δε προτάθηκε). Το Υπουργείο Εσωτερικών συμφώνησε να επανεγκαταστήσει 1.112 από αυτούς τους πρόσφυγες, οι οποίοι όλοι ήταν μουσουλμάνοι, και αρνήθηκε να δεχθεί τους χριστιανούς.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε  παρά το γεγονός ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας πριν το 2011 ήταν χριστιανοί – αριθμός που φέρεται να μειώθηκε στο 5%. Υπήρχαν επίσης περίπου 70.000 Yazidis στη Συρία. Οι Yazidis με τους χριστιανούς, ήταν μεταξύ των ομάδων που δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις από το ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Το 2017, επιπλέον, σύμφωνα με το Ταμείο Barnabas, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πρότεινε 7.060 σύριους πρόσφυγες για επανεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων μόνο 25 ήταν χριστιανοί και επτά ήταν Yazidis. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε να δεχτεί 4.850 σύριους πρόσφυγες – εκ των οποίων μόνο 11 ήταν χριστιανοί.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ευνοεί τους μουσουλμάνους πρόσφυγες έναντι των χριστιανών, το ελάττωμα δεν ανήκει αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Λόρδος David Alton από το Λίβερπουλ, έγραψε σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Σάιντ Χαβίντ:

“Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, μεταξύ των θρησκευτικών μειονοτήτων της Συρίας, ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι προκατειλημμένη εναντίον τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νομική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβλέπει την άμεση ή έμμεση διάκριση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούσαν το 10% περίπου του προπολεμικού πληθυσμού της Συρίας, είχαν ειδικά στοχευθεί από τζιχαντιστές και εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. … Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του περασμένου έτους, δεν είναι στατιστικό λάθος. Δείχνει ένα πρότυπο διακρίσεων και η κυβέρνηση έχει νομικό καθήκον να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει. “

Φυσικά, φαίνεται ότι υπάρχει ένα «πρότυπο διακρίσεων» που συνεχίζεται τουλάχιστον από το 2015. Σύμφωνα με το Ταμείο Barnabas, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 2016, πρότεινε 7.499 πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων μόνο 27 ήταν Χριστιανοί και πέντε ήταν Yazidis. Το 2015, από τους 2.637 προτεινόμενους πρόσφυγες, 43 ήταν Χριστιανοί και 13 ήταν Yazidis.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Nina Shea, Διευθυντής του Κέντρου για την Θρησκευτική Ελευθερία του Ινστιτούτου Hudson, ζήτησε από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον António Guterres, να εξηγήσει το δυσανάλογα χαμηλό αριθμό των συριακών χριστιανών που επανεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό από τον ΟΗΕ. “Ο κ. Guterres είπε ότι γενικά οι Χριστιανοί της Συρίας δεν θα πρέπει να επανεγκατασταθούν, επειδή αποτελούν μέρος του « DNA της Μέσης Ανατολής », γράφει η Shea.

Η δήλωση του Guterres ήταν μια άκομψη παραδοχή για την προφανή αδιαφορία του ΟΗΕ για τις ζωές των χριστιανών, διότι, μόλις 9 μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2016, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry είπε ότι «το ISIS είναι υπεύθυνο για γενοκτονία κατά ομάδων που βρίσκονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο του, συμπεριλαμβανομένων των Yazidis, των χριστιανών και των σιιτών μουσουλμάνων». O ίδιος ο ΟΗΕ δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2005:

‘’Κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη μέλη δέχτηκαν επισήμως την ευθύνη κάθε κράτους να προστατεύσει τον πληθυσμό του από γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας … Οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν επίσης ότι όταν ένα κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη αυτή, όλα τα κράτη (η «διεθνής κοινότητα»)είναι υπεύθυνα να βοηθήσουν να προστατευθούν όσοι απειλούνται από τέτοια εγκλήματα “.

Η φαινομενική διάκριση εις βάρος των Χριστιανών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι ακόμη πιο ανησυχητική υπό το πρίσμα των μελετών που βρίσκουν ότι οι Χριστιανοί είναι η πιο διωκόμενη πίστη στον κόσμο. Οι Χριστιανοί είναι “η πιο ευρέως στοχοθετημένη θρησκευτική κοινότητα που υποφέρει από φοβερή δίωξη σε παγκόσμιο επίπεδο”, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Notre Dame του Κέντρου Δεοντολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Notre Dame, του Ινστιτούτου Θρησκευτικής Ελευθερίας και του Ερευνητικού Προγράμματος Θρησκευτικής Ελευθερίας του Πανεπιστημίου Georgetown. Τον Ιούνιο, η ένατη ετήσια έκθεση Pew Research Center σχετικά με τους παγκόσμιους θρησκευτικούς περιορισμούς διαπίστωσε επίσης ότι ο Χριστιανισμός εξακολουθούσε να είναι η πιο διωκόμενη πίστη στον κόσμο, καθώς οι Χριστιανοί παρενοχλούνται σε περισσότερες χώρες (144) από κάθε άλλη ομάδα.

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, φαίνεται σίγουρα, όπως αναφέρει ο Λόρδος Alton στην επιστολή του, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κλείνει τα μάτια» στην καταστροφή των χριστιανών (και των Yazidis) προσφύγων για αρκετά χρόνια. Τώρα που η Μέι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της στέκεται με τους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, τίθεται το ερώτημα: Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, εκτός από κενές λέξεις, σκοπεύει να λάβει η βρετανική κυβέρνηση για να διορθώσει τις ζημίες που έχουν ήδη γίνει και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη;

Πηγή: https://www.gatestoneinstitute.org/12796/britain-christian-refugees

This entry was posted in Cultural Heritage Destruction, Democracy, Freedom of Speech, Human Rights, Υποτελεια-Dhimmitude, Persecution of Christians. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s