«H αποικιοκρατία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

cache_728x3000_Analog_medium_576918_29881_592018

Τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, διατύπωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την αγόρευσή του στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης που αφορά στο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στο νησί του Αγίου Μαυρικίου, ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος υπέβαλε παρατηρήσεις στην παρούσα υπόθεση για δύο λόγους:

Πρώτον, σημείωσε, ως πρώην αποικία η οποία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία το 1960,στέκεται στο πλευρό των λαών που εξακολουθούν να επιδιώκουν την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματός τους για αυτοδιάθεση και έλεγχο του εδάφους και των φυσικών πόρων τους.

Δεύτερον, πρόσθεσε, η Κύπρος μιλά μέσα από την εμπειρία της εφιστώντας την προσοχή του Δικαστηρίου στο γεγονός ότι οι δεσμοί της αποικιοκρατίας παίρνουν πολλές μορφές και ζητώντας από το Δικαστήριο να λάβει ιδιαίτερα υπόψη, όταν συμβουλεύει τα Ηνωμένα Έθνη, την ανάγκη αντιμετώπισης των πραγματικοτήτων της αυτοδιάθεσης και όχι μόνο των επιφανειακών εκφάνσεων της.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ενώ ο ακριβής τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι νομικές αρχές για την αποαποικιοποίηση μπορεί να διαφέρει σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τα συγκεκριμένα γεγονότα, η εφαρμογή αυτών των αρχών δεν μπορεί να αποφευχθεί με την επίκληση μιας διαφορετικής ετικέτας για παράδειγμα, χαρακτηρίζοντας μια δεδομένη περιοχή ως “στρατιωτική βάση” αντί ως «αποικία» ή κηρύσσοντας μια συγκεκριμένη περιοχή ως μη ” αποικία “.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στις 30 Ιουλίου φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε, στην υπόθεση Bashir, ότι το 3% του εδάφους της Κύπρου που αποτελεί βρετανικές στρατιωτικές βάσεις παραμένει μια βρετανική αποικία. Επομένως, είπε, «ακόμη και στα μάτια του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποικιοκρατία φαίνεται να είναι ολοζώντανη αν και με διαφορετικά ονόματα».

Ένα αποικιακό κράτος, είπε ο κ. Κληρίδης, δεν μπορεί να διαφύγει από τις νομικές του υποχρεώσεις, αναγκάζοντας ή ενθαρρύνοντας τον τοπικό πληθυσμό ενός τμήματος της επικράτειας μιας αποικίας να το εγκαταλείψει και στη συνέχεια να ισχυριστεί μετά από κάποια χρόνια ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί για εκχώρηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και αυτοκυβέρνησης.

Ομοίως, συνέχισε, ένα αποικιακό κράτος δεν μπορεί να ξεφύγει από τις νομικές του υποχρεώσεις επικαλούμενο το γεγονός ότι οι πολίτες του μεταποικιακού κράτους κατοικούν σε ένα κομμάτι της επικράτειας της αποικίας το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του.

Μια πρώην αποικιακή δύναμη, είπε, βρίσκεται υπό τη συνεχή υποχρέωση να εφαρμόσει πλήρως την αρχή της αυτοδιάθεσης, η οποία αφορά τόσο στις περιπτώσεις αποαποικιοποίησης όσο και στις περιπτώσεις ξένης υποδούλωσης, κυριαρχίας ή εκμετάλλευσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η “η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου εν γένει και ειδικότερα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. Η αρχή της ισότητας των δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι θεμελιώδης αρχή, και ένας αυστηρός κανόνας, του σύγχρονου διεθνούς δικαίου, δημιουργώντας υποχρεώσεις erga omnes».

Είπε ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι τόσο αναφαίρετο όσο και η κυριαρχία ενός κράτους. Το “αναφαίρετο” του δικαιώματος αυτοδιάθεσης επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και κανένας λαός δεν μπορεί να το εγκαταλείψει ή να αποξενώσει αυτό το δικαίωμα.

Το διεθνές δίκαιο όσο αφορά το θέμα της αυτοδιάθεσης δεν παγώνει κατά την ημερομηνία κατά την οποία γίνονται τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης σε ό,τι αφορά μια περιοχή, κατέληξε στην αγόρευσή του ο κ. Κληρίδης.

Κατά τη δική του αγόρευση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου αναφέρθηκε στα συστατικά του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι σαφές: «Η αποικιοκρατία είναι ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ας μην το διατηρήσουμε ως ένα εμπόδιο για το μέλλον. Ας το τερματίσουμε γρήγορα».

Η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μαίρη Άνν Σταυρινίδου αγόρευσε ενώπιον του Δικαστηρίου για θέματα δικαιοδοσίας και αποδεκτικότητας και για αναφορές που έγιναν για την Κύπρο σε άλλες γραπτές δηλώσεις.

Εκ μέρους της Κύπρου θα αγόρευε και ο καθηγητής Vaughan Lowe, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο λόγω κάποιας πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Πηγή:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/576919/-h-apoikiokratia-einai-parabiasi-toy-diethnoys-dikaioy

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s