Πατά… γκάζι μακριά από τη ΔΔΟ

CNA_Tf411a27538694f0e8ec5d1cf54a63c80-750x329

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΕ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΕΙ ΩΣ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Καταλυτική για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών αλλά και τη διαμόρφωση της γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής της περιοχής προαλείφεται η τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στις 13 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει εξελίξεις, αλλά και να καθορίσει αποφάσεις

Καταλύτης σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά την ανάπτυξη της υπό διαμόρφωσιν γεωπολιτικής και ενεργειακής αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να είναι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ την επί θύραις εβδομάδα, στο Τελ Αβίβ.

Η Λευκωσία αποδίδει τεράστια σημασία στην εν λόγω συνάντηση, αφού α) πραγματοποιείται ενόψει της κρισιμότερης, ίσως, φάσης υλοποίησης του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την σκιάν, μάλιστα, των τουρκικών εξαγγελιών για διενέργεια γεωτρητικών ερευνών, εντός του φθινοπώρου, στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου, με την Exxon Mobil να ετοιμάζεται να εισέλθει στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, β) συντελείται λίγο μόλις πριν από την κορύφωση των διεργασιών για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, και γ) λαμβάνει χώραν εν μέσω της εντεινόμενης ρήξης στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, η οποία, εκ των πραγμάτων, διαφοροποιεί τους συντελεστές ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από τη συγκεκριμένη συνάντηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει να προκύψουν σημαντικότατα αποτελέσματα, αφού απώτερος και ρεαλιστικά επιτεύξιμος στόχος είναι η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας πάνω σε στρατηγική βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση και προώθηση των πολύμορφων εθνικών συμφερόντων.

Τους τρεις υπουργούς θα απασχολήσουν όχι μόνον τα ενεργειακά, αλλά και θέματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με προεξάρχουσα την εντεινόμενη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τη διαφαινόμενη ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν αυτών, ο Υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές επαφές με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, με επίκεντρο το μέλλον του οικοπέδου «Αφροδίτη», αλλά και η άμυνα.

Υπό τα δεδομένα, η στρατηγική σύμπλευση με το Τελ Αβίβ και το Κάιρο, υπό την επίνευση, μάλιστα, της Ουάσιγκτον, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού πόλου ασφάλειας στην εξόχως ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζεται ως μονόδρομος για τη Λευκωσία, προσδίδοντας, ταυτόχρονα, στην Κυπριακή Δημοκρατία έναν ισχυρό τελεστή ισχύος όχι μόνον όσον αφορά την προσπάθεια γεωπολιτικής και ενεργειακής αναβάθμισής της στην περιοχή, αλλά και όσον αφορά τη διαχείριση των εν εξελίξει διεργασιών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση η «Σημερινή» της Κυριακής να γνωρίζει, η αντίκριση των εξυφαινόμενων εξελίξεων στο εθνικό πρόβλημα από τη Λευκωσία συντελείται, ακριβώς, μέσα στην προοπτική των συντελούμενων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την ενέργεια και τις ολοένα εμβαθυνόμενες συνεργασίες με σημαντικές χώρες της γειτονιάς μας, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κατά κύριο λόγο.

Χώρες οι οποίες, πλέον, κινούνται σε τροχιά στρατηγικής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, που τείνει να διαλάβει συστημικά χαρακτηριστικά, καθώς διαβλέπουν στην πρόδηλα επεκτατική πολιτική του Ρ. Τ. Ερντογάν αξιώσεις γεωπολιτικής ηγεμονίας, εις βάρος των δικών τους εθνικών συμφερόντων.

«Επαναχάραξη» πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα από την προτεραιοποίηση του ενεργειακού παράγοντα ως πρωτευούσης, εθνικά, σκόπευσης, η Λευκωσία επαναχαράσσει την τακτική της στο εθνικό πρόβλημα, θεωρώντας ότι οιαδήποτε μορφή διευθέτησης του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να διασφαλίζει, αλλά και να ενισχύει τον διαρκώς αναβαθμιζόμενο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου και, φυσικά, να κατοχυρώνει εις το διηνεκές την ενότητα και τη μία κυριαρχία του «νέου», «μετεξελιγμένου» κράτους.

Εν προεκτάσει, φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια η εκτίμηση (που απηχεί και προβληματισμούς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας) ότι το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και επίλυσης του Κυπριακού -άλλως ειπείν, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία-, με τις αναντίλεκτα διαιρετικές λογικές και διαρθρώσεις του, σε συνδυασμό με τις διαρκώς προβαλλόμενες εξωφρενικές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, ιδία στον τομέα της ενέργειας και στα θέματα της διακυβέρνησης, δύσκολα θα μπορούσε να διασφαλίσει τις εν λόγω αναγκαιότητες, που τίθενται, από τη Λευκωσία, ως ανυποχώρητες κόκκινες γραμμές σε μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση.

Ως προς τούτο, εξόχως εύγλωττη είναι δήλωση αρμόδιας πηγής στην εφημερίδα μας σχετικά με τις επιβαλλόμενες, εκ των πραγμάτων, προσεγγίσεις της Λευκωσίας μέσα στο υπό διαμόρφωσιν γεωπολιτικό περιβάλλον, ότι «σε ουδεμία περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν πρόθυμος να συναινέσει σε λύση η οποία, αφενός, θα υπέσκαπτε τη λειτουργικότητα, άρα και τη βιωσιμότητα, του συμφωνημένου κράτους, και, αφετέρου, θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαμορφούμενης ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή».

Τοποθέτηση η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, δηλοί την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας να μην εκχωρήσει τον διαρκώς αναβαθμιζόμενο ενεργειακό και γεωπολιτικό ρόλο της στην περιοχή, αλλά και την επιβίωση της ΚΔ, σε μια, εκ προοιμίου, προβληματική μορφή διευθέτησης, ή στο ιδεολόγημα της «λύσης για τη λύση», η οποία θα καθιστούσε, εξάπαντος, το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, όμηρο στις ηγεμονικές ορέξεις της Άγκυρας.

Και γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό, ότι οι δυναμικές και η προοπτική του εξελισσόμενου γεωπολιτικού παιγνίου στην περιοχή υπερβαίνουν, κατά πολύ, την περιλάλητη λύση του Κυπριακού, ιδία την περιβόητη «όποια λύση», εκκινούσα με βάση το υφιστάμενο διαπραγματευτικό περιεχόμενο.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Είναι γεγονός ότι οι ηγεμονικές επιδιώξεις της Τουρκίας, με όρους, μάλιστα, «παρέκκλισης» από τους υφιστάμενους γεωπολιτικούς καθορισμούς ισχύος, σε συνδυασμό με τις άμετρες, όπως παρουσιάζονται, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ρ. Τ. Ερντογάν, σε αντιδιαστολή προς τα δυτικά συμφέροντα, έχουν θορυβήσει έντονα το Τελ Αβίβ, που διαβλέπει στην επιχειρούμενη, από την Άγκυρα, επέκταση της γεωπολιτικής της επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, έναν σοβαρό κίνδυνο για τα δικά του συμφέροντα.

Η ανησυχία του Ισραήλ έναντι του ενδεχομένου επέκτασης της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή -είτε διά της επίλυσης του Κυπριακού, που θα καθιστά την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο, είτε άλλως πώς-, είναι ένας παράγων που σταθμίζει πολύ σοβαρά η Κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της όσον αφορά τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Η Λευκωσία, μάλιστα, έχει καταστεί, ευθέως, κοινωνός των ισραηλινών ανησυχιών, αφού η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή της Άγκυρας στο ενεργειακό παίγνιο στην περιοχή, θα ανέτρεπε, άρδην, τις διαμορφωθείσες συμμαχίες, καθώς και τους σχεδιασμούς.

Τα δύο κράτη

Εν όψει των συγκεκριμένων εξελίξεων, η Κυβέρνηση βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επανεξέτασης ή και αναθεώρησης πολιτικών, αφού και η ιδέα, έστω ως… άσκησις επί χάρτου, της λύσης δύο κρατών, δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα ούτε στη διεθνή κοινότητα, ούτε και στην τουρκική πλευρά, η οποία, σύμφωνα με παρασκηνιακές πληροφορίες, εμφανίζεται υπερβολικά μαξιμαλιστική σε «ανταλλάγματα», ακόμη και για την αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Βεβαίως, μια τέτοια πρόταση, είναι βέβαιον ότι θα συναντήσει -και ήδη συναντά- σθεναρές αντιστάσεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, βρίσκονται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων, οι οποίες θα καθορίσουν εις το διηνεκές το μέλλον του Κυπριακού και του τόπου.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/528462/pata-gkazi-makria-apo-ti-ddo

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s