Ο περί το Κυπριακό πολιτικός αυτισμός της Λευκωσίας

Nicosia-Crossing-The-Border-in-Cyprus
Κώστας Βενιζέλος

Οι εκάστοτε διαχειριστές του Κυπριακού έδειξαν μια αδυναμία να εντάξουν το εθνικό μας ζήτημα μέσα στις ευρύτερες ανακατατάξεις και εξελίξεις. Κολλημένοι στην πεπατημένη επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια ανεξαρτήτως εάν όλα γύρω μας αλλάζουν. Έχουν φθάσει στα όρια της οριστικής ρήξης οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά αυτό δεν θεωρείται εξέλιξη που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη! Αυτοί το βιολί τους, εμμένουν σε λογικές αυτοπαγίδευσης, επιμένουν στο νέο πολιτικό «ευαγγέλιο» για το Κυπριακό, το πλαίσιο Γκουτέρες.

Η τουρκική οικονομία βυθίζεται, αλλά στη Λευκωσία σπεύδουν να δηλώσουν ετοιμότητα για ένα μετέωρο βήμα στο κενό. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναπτύσσουν μια πρωτοβουλία, που έχει χαρακτηριστικά έντονης κινδυνολογίας. Σε πρώτη ζήτηση τα εκβιαστικά διλήμματα και η γνωστή επαναλαμβανόμενη μυθολογία του Κυπριακού που αναπαράγεται για προφανείς λόγους από τους ίδιους κύκλους. Γίνεται λόγος «για τελευταία ευκαιρία», για «τέλος εποχής για το Κυπριακό»!

Τελικά διερωτάται κανείς κατά πόσο όλοι αυτοί που επιμένουν στην πεπατημένη επιδιώκουν συμφωνία, ή θέλουν επανάληψη της διαδικασίας για να εκτεθεί η Τουρκία σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ή για να μην μας φορτωθεί το αδιέξοδο. Ό,τι και να ισχύει, συμφωνία δεν προωθούν. Κυρίως γιατί έχουν μια κοντόφθαλμη, φοβική αντίληψη των δεδομένων και δεν βλέπουν πως συντελούνται γύρω μας αλλαγές.

Μια γεωπολιτική ανακατανομή ισχύος είναι σε εξέλιξη, που αφορά και στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, λόγω της σύγκρουσης με την Τουρκία, αναθεωρεί σχεδιασμούς. Αυτό τι σημαίνει για την Άγκυρα, τι για την Αθήνα και τη Λευκωσία; Τι γίνεται με τη Ρωσία, που προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα ενδεχόμενο ενδονατοϊκό ρήγμα; Τι άραγε θα σημαίνει μια επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Τουρκίας; Εάν παθητικά αντιμετωπίζονται οι γεωπολιτικές αλλαγές προφανώς και θα είμαστε στις «παράπλευρες απώλειες» μιας νέας αρχής στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας, εάν και εφόσον αυτό γίνει.

Κολλημένοι
Ποια είναι η ανάγνωση της Λευκωσίας γι’ αυτές τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή; Έκανε μια στρατηγικού βάθους κίνηση με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Επίσης, με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες και τη σύναψη τριμερών συνεργασιών. Όλα αυτά, όμως, δεν άλλαξαν ποσώς την πορεία πλεύσης στο Κυπριακό. «Κολλημένοι» στα συνιστώντα κρατίδια, στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στην παραχώρηση βέτο και στις εκπτώσεις στο περιουσιακό, σε βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Ένα διεθνές ζήτημα, όπως θέλουν θεωρητικά να αποκαλούν οι εκάστοτε διαχειριστές το Κυπριακό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στα στενά όρια του μικρού χωριού. Κανείς δεν μπορεί να φορτώσει στην καλοκαιρινή ραστώνη, την παθητική αντιμετώπιση των ευρύτερων εξελίξεων. Ούτε βέβαια και των ειδικών εξελίξεων, αυτών που αφορούν στο Κυπριακό, καθώς συνιστά διαχρονική παθογένεια του πολιτικού συστήματος, που επιλέγει την απραξία, για να μην ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Η κατάσταση είναι τραγική. Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα ανατροπής της πεπατημένης, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση, ή όπως αλλιώς θα τη βαπτίσουν οι τελευταίοι διαχειριστές του Κυπριακού (δυο κράτη ή συνομοσπονδία). Είτε σημειωθούν κοσμογονίες είτε ακόμη στο ακραίο σενάριο της κατάρρευσης του καθεστώτος Ερντογάν, στη Λευκωσία, φοβούμενοι «επιπτώσεις» ή μήπως και… παρεξηγηθούν από τους τρίτους θα εξακολουθήσουν να συζητούν με όρους της δεκαετίας του ’70! Και θα δίνουν εκ των προτέρων, πριν ακόμη βολιδοσκοπηθούν, ρεσιτάλ «ρεαλιστικής» πολιτικής, προσφέροντας και «λίγες» εγγυήσεις και παραμονή ολίγου στρατού!

Πηγή: https://slpress.gr/ethnika/o-peri-to-kypriako-politikos-aytismos-tis-leykosias/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s