Η απόφαση δεν θα ληφθεί στον ΟΗΕ: Η Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού στην ουσία δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη

United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)

Του Πανίκου Παναγιώτου

Η επίσημη αμερικανική θέση στο Κυπριακό παραμένει η ίδια: λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Για τους υδρογονάνθρακες επαναλαμβάνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ.

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 10 από την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο. Αμερικανικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η Τουρκία δεν θα επαναλάβει το ίδιο σκηνικό με την παρεμπόδιση γεώτρησης στο οικόπεδο 3 από την ιταλική ENI. Αν όμως ο Ερντογάν δώσει εντολή για να εμποδιστεί η γεώτρηση της αμερικανικής, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μέχρι σε ποιο βαθμό μπορούν να φτάσουν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τόσο για Κυπριακό όσο και για υδρογονάνθρακες, οι αμερικανικές κινήσεις θα καθοριστούν όχι με βάση τι θέλουν στην Ουάσινγκτον, αλλά ανάλογα με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις του Ερντογάν σε άλλα ζητήματα που οδηγούν τις σχέσεις των δυο χωρών σε σημείο να κρέμονται από μία κλωστή.

Δηλαδή, αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και η Κυβέρνηση Τραμπ αποφασίσει ακόμη και τη μεταφορά της βάσης από το Ιντσιρλίκ της ΝΑ Τουρκίας σε άλλη χώρα, τότε εκτιμάται ότι τέτοιες εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται. Ισραηλινά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται σχέδια για μεταφορά της αμερικανικής βάσης από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη μεταφορά της αεροπορικής δύναμης από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας σε άλλη χώρα, πιθανόν στην Ελλάδα.
Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο αν θα καλέσει κοινή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Η απόφασή του θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα των συναντήσεων της Τζέιν Χολ Λουτ σε Λευκωσία, Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο. Όπως εκτιμάται, αν και ο κατοχικός ηγέτης θα κινηθεί στο πλαίσιο των θέσεων της Τουρκίας, φαίνεται ότι για τον Γκουτέρες έχει σημασία τι ακριβώς θα ακούσει η ειδική σύμβουλός του στην Άγκυρα, επειδή ξέρει ότι η θέση της για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα θα κρίνει ξανά την έκβαση της νέας προσπάθειας.

Την ίδια στιγμή όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ στην ουσία δεν είναι και τόσο ανεξάρτητη. Επομένως, όπως συνήθως συμβαίνει, η όποια απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό δεν θα ληφθεί στην έδρα του ΟΗΕ.

Πηγή: https://www.apopseis.com/i-apofasi-den-tha-lifthi-ston-oie-i-grammatia-tou-diethnous-organismou-stin-ousia-den-ine-ke-toso-anexartiti/

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Cyprus Problem History. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s