Η Επόμενη Φάση του Κυπριακού

kran-montana-synomilies

του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΙΔΗ 

Οι προσδοκίες όσων είναι υπέρ της λύσεως του Κυπριακού με συνομιλίες άρχισαν σταδιακά τώρα στον ορίζοντα να παίρνουν σάρκα και οστά. Στους κύκλους τους υπάρχει μια ψευδαίσθηση αισιοδοξίας αφού αποφάσησε να στείλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μια αντιπρόσωπο για να μελετήσει τις προοπτικές συνέχισης των προσπαθειών τύπου Κραν Μοντάνα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με την παρουσία της Τουρκίας.

Όλοι οι πολιτικοί ομοϊδεάτες που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού μέσω των συνομιλιών, όπως ο Πρόεδρος, ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ (αυτός και αν ενθουσιάστηκε) και ο περίγυρός τους, περιμένουν την ώρα που θα προσγειωθεί η αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο για να δουν φως στην άκρη της σήραγγας. Περί αυτού δεν έχω αμφιβολία. Φως θα δουν αλλά από τα κατεχόμενα διότι η κατάσταση θα ενισχύσει μεν τις ψευδαισθήσεις τους, αλλά θα προσγειωθούν τελικά ανώμαλα, όπως και στο παρελθόν, για να βλέπουν το φως των άστρων και να συνεχίζουν να ελπίζουν. 

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν διόλου. Ό,τι άλλαξε είναι η ενίσχυση του ψυχοπαθούς Προέδρου της Τουρκίας που έγινε τώρα αυτοκράτορας. Ε δεν θα δεχτεί πλέον από το ύψος της θέσεώς του να κάνει υποχωρήσεις είτε στο σύστημα διακυβέρνησης είτε στο εδαφικό και οπωσδήποτε όχι στο θέμα των εγγυήσεων. Εκείνο που θα γίνει είναι ενθουσιώδεις και ελπιδοφόρες ανακοινώσεις από τους πιο πάνω πολιτικούς ότι υπάρχει «κινητικότητα» στο Κυπριακό χωρίς να βλέπουν ότι οποιαδήποτε κίνηση θα προσθέτει στην Τουρκία κι άλλες απαιτήσεις και να πανηγυρίζουν οι πολιτικοί μας ότι έχουν τώρα αντιμέτωπη στις συνομιλίες την Τουρκία. Διερωτώμαι κατά πόσο είναι για να λυπάσαι τους πολιτικούς μας. Μόνο με συνομιλίες, λέει ο Άντρος Κυπριανού, ο Αβέρωφ και οι ομοϊδεάτες τους, θα λυθεί το Κυπριακό. Σαράντα τέσσερα χρόνια δεν ήταν αρκετά να αντιληφθούν την πολιτική της Τουρκίας και την αποφασιστικότητά της να μην υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της. Και πιστεύουν ότι εάν πάνε πάλι στις ίδιες συνομιλίες άλλα σαράντα χρόνια, κάτι θα πετύχουν υπέρ μας. Εύχομαι, διότι εγώ δεν θα ζω, οι επόμενες συνομιλίες να μην τουρκοποιήσουν και άλλο την Κύπρο και σταδιακά να την υποτάξουν όλη στην τουρκική κυριαρχία.

 Μπορεί οι συνομιλίες να είναι ένα μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών που πολλές φορές πετυχαίνει. Ε όχι όμως συνομιλίες των Ελληνοκυπρίων με την Τουρκία. Των ομήρων της τουρκικής αδιαλλαξίας και των ψευδαισθήσεων με τον κατακτητή που του δώσαμε με την πολιτική μας την ευκαιρία να νομιμοποιήσει αυτά που πήρε και να μπορεί να διεκδικεί και άλλα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας χωρίς ντροπή. Τι λέει ο ΟΗΕ για τις επιπρόσθετες απαιτήσεις του Τούρκου κατακτητή; Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, τότε με το σχέδιο Ανάν και μετά, ξέχασε και τις αρχές της, ξέχασε και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσπάθησε με διάφορες πανουργίες να τετραγωνίσει τον κύκλο; Για να καταλήξει σε συμπεράσματα ότι το σατανικό σχέδιο, που πολλοί από εμάς δεν είχαν τον πατριωτισμό να το απορρίψουν, μπορούσε να συμβαδίσει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας μερικές εκπτώσεις από εδώ και μερικές εκπτώσεις από εκεί. Με τέτοια ιστορία λύσεως του Κυπριακού είναι δυνατόν οι συνομιλίες να πάρουν άλλη κατεύθυνση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και την ηθική; Μακάρι να γίνει το αντίθετο, ας κρίνει όμως ο αναγνώστης αν αυτό είναι δυνατόν. 

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες είναι ανεπαρκείς και πιστεύουν ακράδαντα ότι με συνομιλίες με τους Τούρκους θα βελτιώσουμε ουσιαστικά την κατάστασή μας. Και δεν εννοούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο ότι με τις συνομιλίες που θα είναι υπό την αιγίδα όλων των διεθνών απατεώνων φίλων των Τούρκων θα χειροτερεύσουμε την κατάσταση. Να μου πείτε πάλι ε και χωρίς συνομιλίες πώς θα λυθεί το Κυπριακό; Δεν σκέφτονται ότι με τα σημερινά δεδομένα οι συνομιλίες ελλοχεύουν κινδύνους πλήρους καταστροφής με τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας. Δεν βρέθηκε ακόμα ένας ηγέτης να πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Και ότι ή δίκαιη λύση θα έχουμε ή άμυνα των όσων έμειναν.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/560524/i-epomeni-fasi-toy-kypriakoy

This entry was posted in Annan Plan, Bi-Zonal Bi-Communal Federation, Cyprus - Turkey, Cyprus Problem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s