Ντοκιμαντέρ τουρκικού BBC για τον Αττίλα του 1974 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα έγχρωμο επετειακό ντοκιμαντέρ αφιέρωμα, ανήμερα της 44ης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, δημοσίευσε φέτος το BBC Turk. Στο ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνεται μια συνέντευξη του τότε Τούρκου Προέδρου Μπουλέτ Ετζεβίτ μετά την εισβολή, όπου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει στο νησί. Επιπλέον, υπάρχουν δηλώσεις και του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ περιλαμβάνονται και μαρτυρίες από την περίοδο της εισβολής.

«Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις είχαν πιεστεί σε μικρούς θύλακες και αυτό έθεσε σε κίνδυνο τους Τ/κ και την ασφάλειά μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο ενορχηστρωτής της εισβολής Ετζεβίτ. 

«Θα  επαναρχίσουμε τη λειτουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε Αμμόχωστο και Κερύνεια», είπε ο Ετζεβίτ.

Όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ε/κ που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω, είπε «Προφανώς θα πρέπει να νιώθουν πολύ ασφαλείς να επιστρέψουν στην πλευρά που ελέγχεται από την Τουρκία. Από την άλλη, όμως, είμαστε εκτεθειμένοι από την απειλή των Ελλήνων που σχεδιάζουν να αρχίσουν ένοπλες δραστηριότητες εναντίον μας. Αυτό δεν μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε την επιστροφή των Ε/κ που εκτοπίστηκαν. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα», επεσήμανε.

Ο  Γλαύκος Κληρίδης, που τότε εκτελούσε χρέη προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε «Αν η Τουρκία σκοπεύει να συνεχίσει να κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι άνθρωποι θα πολεμήσουν για να απελευθερώσουν τα εδάφη τους. Δεν βλέπω άλλο τρόπο να το πετύχουν, παρά μόνο μέσω μιας αιματηρής σύγκρουσης», είπε.

Στο βίντεο υπάρχουν και δηλώσεις ενός Ε/κ σε Βρετανούς στρατιώτες και αξιωματούχους του ΟΗΕ το 1974, οι οποίοι τον ρωτούν για ποιο λόγο εμποδίζουν τους Τ/κ να φύγουν από το ένα χωριό. Ο Ε/κ απαντά ότι θέλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους, αν και ο εκφωνητής λέει ότι σκοπός είναι να μην ενωθούν με τον τουρκικό στρατό.

«Αν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλειά τους, γιατί οι Τ/κ είναι τόσο δυσαρεστημένοι, ήταν η προβοκατόρικη ερώτηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, για να λάβει την απάντηση «Νομίζω είναι ευχαριστημένοι».

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/520940/ntokimanter-tourkikou-bbc-gia-ton-attila-tou-1974-vinteo

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Cyprus Problem History, Occupied Cyprus, Turkish Invasion of Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s