Μείωση UNFICYP και ο οδυρμός της Λευκωσίας

United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)

του Άντη Λοΐζου

Από της υπογραφής της ληξιαρχικής πράξης θανάτου του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου από τις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη και Γλαύκου Κληρίδη σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβεβαίωναν σιωπηρά και χωρίς να το συνειδητοποιούν την τουρκική πλευρά που διακηρύττει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι με την Τουρκική Εισβολή του 1974 έχει επέλθει η ειρήνη και η πρόοδος στο νησί. Ενισχυτικά των προαναφερθέντων είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και το καταψηφισθέν από το 75,83 τοις εκατόν των Ελλήνων σχέδιο Ανάν.

Ως γνωστόν, η Ειρηνευτική Δύναμη (ΕΔ) ήρθε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 1964 με το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ, μετά την Τουρκοανταρσία, και αριθμούσε 6.411 άνδρες και γυναίκες από επτά χώρες, ήτοι: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστραλία και Καναδά. Ανά έξι μήνες διαπιστωνόταν από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ότι κάποια αποσπάσματα μειώνονταν με μονοψήφιο περίπου αριθμό ανδρών.
Το πρώτο απόσπασμα που αποσύρθηκε ήταν το ιρλανδικό το τέλος του 1973 προκειμένου να εγκατασταθεί μεταξύ ισραηλινών και Σύρων αμέσως μετά τον πόλεμο του ΓΙΟΜ ΚΙΜΠΟΥΡ. Ακολούθως αποσύρθηκε το φινλανδικό απόσπασμα και το 1986 το σουηδικό απόσπασμα.

Το 1992 αποσύρθηκε το απόσπασμα της Δανίας και της Αυστρίας με την έλευση μετά διαφόρων άλλων μικροαποσπασμάτων, όχι ομοιογενών. Σήμερα η ΕΔ αριθμεί περί τους 800 στρατιωτικούς.

Η από πλευράς Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) συνεχής μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων μετά στρατευμάτων, η μείωση της χρονικής διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, το διαδοχικό κλείσιμο στρατοπέδων, συνταγμάτων μονάδων, υπομονάδων και φυλακίων, η μη αναπλήρωση αποσυρθέντος στρατιωτικού υλικού και μέσων, η μη αναβάθμιση άλλου πεπαλαιωμένου υλικού και μέσων, οι συνεχείς εκτός κυρίας αποστολής της ΕΦ ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και η πολυδιαφημισμένη αναδιοργάνωση της ΕΦ είναι ίσως οι κυριότεροι παράγοντες που παρουσιάζουν μια πιο ήσυχη κατάσταση στο νησί και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι επηρέασαν τους ξένους να προσανατολίζονται στη δραστική μείωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως από τους πάνσοφους και αδολέσχες πολιτικούς και δη τους κυβερνώντες αυτής της δύσμοιρης ΚΔ ότι οι ξένοι αρχηγοί κρατών, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ καθώς και ο εχθρός που λέγεται Τουρκία, και που αποφεύγουν να τον ονομάσουν ως τέτοιο, έχουν έμπειρους και ικανούς στρατιωτικούς συμβούλους που κάνουν ρεαλιστικές και ορθολογιστικές αναλύσεις. Ως εκ τούτου όφειλαν να το γνωρίζουν έγκαιρα και να σκέφτονται σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και κάνοντας πολεμικά παίγνια πριν βγάλουν τη γλώσσα τους σεργιάνι.

Δύο άλλα θέματα που είναι πολύ σοβαρά και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν άμεσα αιτία κρίσης είναι:

Πρώτον, το αεροδρόμιο (ΑΔ) Λευκωσίας που είναι «προστατευμένη περιοχή» και κρατήθηκε από τους Καταδρομείς της Α΄Μοίρας Καταδρομών (Επιχείρηση ΝΙΚΗ) μετά από διαδοχικές τουρκικές επιθετικές ενέργειες και παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από την ΕΦ τον Αύγουστο του 1974.

Δεύτερον, το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και ο περιβάλλων αυτό χώρος που δεν πατήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς και επίσης παραδόθηκε στην ΕΔ και έκτοτε αποτελεί το διοικητήριο του τομέα της ΕΔ που έχει την πόλη της Λευκωσίας. Ειλικρινά τι θα γίνει με αυτά εάν αλλάξει η δύναμη και η αποστολή της ΕΔ;

Η οποιαδήποτε κρίση επισυμβεί λόγω της αλλαγής του καθεστώτος της ΕΔ εκτιμώ ότι θα γίνει στην ξηρά όπου οι ΤΔΚ έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, την υπεροπλία και είναι διατεταγμένες επιθετικά σε σχέση με την ΕΦ που εκτιμώ ότι λόγω της αποδυνάμωσής της (το κράτος διαθέτει τα άκρως ελάχιστα για την άμυνα) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη δημιουργία μιας κρίσης, εάν η Τουρκία το επιδιώξει.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι αυτό της νεκρής ζώνης (ΝΖ) που σύμφωνα με την Κυβέρνηση αποτελεί έδαφος της ΚΔ που παραδόθηκε προσωρινά στην ΕΔ προκειμένου η τελευταία να μπορεί να εκτελεί την αποστολή της.

Ας μη διαφεύγει των κυβερνώντων ότι οι πρόσφατες δηλώσεις για μείωση ή αλλαγή των όρων εντολής της λειτουργίας ή ακόμη και αποχώρησης της ΕΔ, που τους έχουν αιφνιδιάσει (αδικαιολόγητα), πολύ πιθανόν να εντάσσονται στις διάφορες εξωγενείς πιέσεις που ασκούνται στην Κυβέρνηση της Κύπρου για παραπέρα υποχωρήσεις επ΄ωφελεία της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού. Όλο το παιχνίδι είναι καλά στημένο δεδομένης της υποχωρητικότητας της πλευράς μας, ειδικά μετά το σχέδιο ΑΝΑΝ και πολύ περισσότερο με τις Κυβερνήσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Τέλος ρεαλιστικά εξετάζοντας το θέμα η μομφή δεν πρέπει να είναι στους ξένους ή τους Τούρκους κατακτητές αλλά στην πλευρά μας που ούσα δεδομένη έδωσε σχεδόν τα πάντα στην Τουρκία, εκλιπαρεί για συνομιλίες και εξίσωσε το 82 με το 18.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/554918/meiosi-unficyp-kai-o-odyrmos-tis-lefkosias

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Cyprus Problem History. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s