«Μαύρη τρύπα» στην Κύπρο μέσω εναρμόνισης των Τ/κ χωρίς λύση

ΕΓΓΡΑΦΟ

του Παύλου Ξανθούλλη

Επικίνδυνα παιγνίδια που τείνουν να δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στην Κύπρο, διά της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς λύση του Κυπριακού, επιχειρούν να στήσουν κύκλοι στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί οντότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει αυτόνομες σχέσεις με την ΕΕ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι εν λόγω κύκλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων, είτε μέσω τεχνικών επιτροπών, είτε μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πρόσχημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η «προετοιμασία» των Τουρκοκυπρίων, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για λύση του Κυπριακού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τι θα γίνει όμως εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά και «οι δομές» του τουρκοκυπριακού «συνιστώντος κρατιδίου» εναρμονισθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς λύση του Κυπριακού, στη βάση δηλαδή των σημερινών δεδομένων; Προφανώς θα ενισχυθούν οι προσπάθειες «αυτονόμησής» της, κάτι που δεν δίστασε ήδη να θέσει ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ζητώντας από τις Βρυξέλλες τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ(!).

Οι κίνδυνοι αυτοί οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να ενημερώσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διά επιστολής, (15 Ιουνίου 2016) ότι η «εξοικείωση» των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής, θα έπρεπε να κινείται παράλληλα με τις απευθείας διαπραγματεύσεις και όχι να αποτελεί μιαν ανεξάρτητη διαδικασία.

Ο κ. Γιούνκερ απάντησε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχεδόν άμεσα, με επιστολή που στάλθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 (βλέπε φωτοτυπία) επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «… ενώ κατανοώ τις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της τοποθέτησής σας, ότι η ταχύτητα των εργασιών της επιτροπής θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ταχύτητα και την πρόοδο στις συνομιλίες αυτές καθεαυτές, θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σας στο γεγονός ότι οι τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες απαιτούν χρόνο και ότι πρέπει να γίνουν πολλά. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να προχωρήσετε γρήγορα σε αυτές τις τεχνικές προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ καθησυχάζοντας παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η όλη προσπάθεια, εκκρεμούσης της λύσης, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αναγνώριση «δημόσιας αρχής» στα κατεχόμενα και ότι η άρση της αναστολής του κεκτημένου θα λάβει χώρα στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης. 

Η κατανόηση Γιούνκερ για τις «βαθύτερες» πολιτικές ανησυχίες του Νίκου Αναστασιάδη και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανάψει πράσινο φως για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο.

Έκτοτε έγιναν 125 και πλέον συναντήσεις στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, στο πλαίσιο των οποίων εξέχοντα ρόλο διαδραμάτιζε η Κομισιόν. 

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, στο Κραν Μοντάνα, η Λευκωσία αποφάσισε ορθώς να παγώσει τη διαδικασία εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας «μαύρης τρύπας», διά της εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην απουσία συνομιλιών, σαφούς δέσμευσης και ξεκάθαρης πορείας προς την επανένωση της Κύπρου.

Έκτοτε όμως, η «κατανόηση» της Κομισιόν στις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της Λευκωσίας,  εξαφανίστηκε και πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση που υφίσταται μόνο «στα χαρτιά», στο πλαίσιο της επιστολής Γιούνκερ.

Η ομάδα του Λουξεμβούργιου προέδρου της Επιτροπής φλερτάρει με την αναβίωση, μέσω άλλων διαδικασιών, της εξοικείωσης/εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κεκτημένο. 

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της διαδικασίας λύσης του προβλήματος στην Κύπρο (Cyprus Settlement Support), Kjartan Björnsson, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», ότι η διαδικασία εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο «σταμάτησε μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά, καθώς σύμφωνα με την ε/κ πλευρά δεν υπήρχε βάση για συνέχισή της».

Στην εν λόγω δήλωση, όχι μόνο δεν υπάρχει λέξη περί «κατανόησης» των πολιτικών ανησυχιών της Λευκωσίας, αλλά δημιουργείται η εντύπωση αποστασιοποίησης της Κομισιόν από τις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν στην επιστολή Αναστασιάδη πριν από δύο χρόνια και είχαν εισπράξει τότε την «κατανόηση» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πολιτικού προϊσταμένου του κ. Björnsson. 

Ο κ. Björnsson, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές στο ΥΠΕΞ προχθές Παρασκευή, ήταν ο «δράστης» του πρωτοφανούς tweet, διά του οποίου επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τον υπεύθυνο της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Ο εν λόγω επίσημος της Επιτροπής, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις στο ελβετικό θέρετρο, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για το Κυπριακό, είχε χαρακτηρίσει ως «καλή σύνοψη» (good summary) το δημοσίευμα της εφημερίδας Cyprus Mail, με τίτλο «ο Αναστασιάδης τίναξε μια τόσο καλή συμφωνία» (Anastassiades blew such a good deal). Η εν λόγω τοποθέτηση είχε προκαλέσει σφοδρό διάβημα της Λευκωσίας προς την Κομισιόν, η οποία απολογήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα και όχι δημόσια, διατηρώντας τον κ. Björnsson στη θέση του και επιβεβαιώνοντας ότι η έξωθεν καλή μαρτυρία του κ. Γιούνκερ και της «παρέας» του, έχει προ πολλού χαθεί… 

Στο στόχαστρο Λευκωσία – Αθήνα

Κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κινούνται στη λογική της «όποιας λύσης» του Κυπριακού και αδιαφορούν προκλητικά για το περιεχόμενό της, επιχειρούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο –που προκλήθηκε στο Κραν Μοντάνα– ανήκει αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή και στην ελληνική πλευρά. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζουν να κατηγορήσουν και να στοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα, τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ήταν παρούσα στη διαδικασία του Κραν Μοντάνα και άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η Άγκυρα επέμενε στην εξασφάλιση εγγυητικών δικαιωμάτων και στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. 

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών σε συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, από κύκλους των Βρυξελλών, ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης και δεν μπορεί να μένει εσαεί αναπάντητη… 

Το μέγα λάθος… 

Το μεγαλύτερο ενδεχομένως λάθος της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Ε.Ε. και το μείζον ζήτημα της «εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, αποτελεί η υποβολή δικοινοτικού αιτήματος προς την Κομισιόν ούτως ώστε μια ενδεχόμενη λύση να καταστεί λειτουργική από την πρώτη κιόλας μέρα. 

Το εν λόγω αίτημα, το οποίο θα έπρεπε να είχε υποβληθεί από το κράτος-μέλος, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, τέθηκε «όλως παραδόξως» στο τραπέζι της Κομισιόν από τις δύο κοινότητες, στη βάση κοινού εγγράφου που είχαν δώσει στην ομάδα Γιούνκερ οι διαπραγματευτές της ε/κ κοινότητας Ανδρέας Μαυρογιάννης και της τ/κ κοινότητας Οζντίλ Ναμί. 

Το αίτημα υποβλήθηκε προ δύο ετών και συνέβαλε στη διαδικασία εξοικείωσης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της αd hoc δικοινοτικής επιτροπής. Έκτοτε, κανείς δεν έχει απαντήσει εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης πώς και γιατί υποβλήθηκε δικοινοτικό αίτημα προς τις Βρυξέλλες, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία… 

Όχι από Λευκωσία

Η Λευκωσία δεν κάνει πίσω από τη θέση της σύμφωνα με την οποία η διαδικασία εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων πρέπει να πηγαίνει «χέρι-χέρι» με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, κάτι που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της επιστολής του στις 15 Ιουνίου 2016. Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, η Λευκωσία διαβίβασε με κάθε επισημότητα προς την Κομισιόν την ορθή θέση ότι η εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο μπαίνει στο ψυγείο. Αποδέκτης της θέσης αυτής ήταν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι, στον οποίο υπάγεται και το τμήμα στήριξης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, του κ. Kjartan Björnsson.

Ο κ. Φερβέι θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει εκ νέου την εν λόγω απόλυτα δικαιολογημένη θέση της Λευκωσίας, στις 5 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές στην Κύπρο, βολιδοσκοπώντας μεταξύ άλλων και για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Έγκυρη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι «η θέση της Λευκωσίας είναι σταθερή και δεν είναι καν προς συζήτηση»… 

Στο επίκεντρο των επαφών του Ολλανδού επίσημου της Κομισιόν θα βρίσκεται και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, καθώς σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια στήριξης της νέας κατάστασης πραγμάτων, που ενδέχεται να δημιουργηθεί.

Ο κ. Φερβέι, ο οποίος είχε διατελέσει και επικεφαλής της Τρόικας (εκ μέρους της Κομισιόν) στο κυπριακό μνημονιακό πρόγραμμα, αναμένεται παράλληλα να έχει επαφές και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί μεταξύ άλλων και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/531706/-mavri-trypa-stin-kypro-meso-enarmonisis-ton-t-k-choris-lysi

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s