Ο Ακιντζί «επανήλθε στο σωστό δρόμο»: Έσπευσε ως προπομπός της Άγκυρας να αντιδράσει για EastMed

CNA_Tf411a27538694f0e8ec5d1cf54a63c80-750x329

Του Κώστα Βενιζέλου

Μετά από τις κάποιες εκλάμψεις «διαφοροποίησης» από την Άγκυρα στο Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί,  επανήλθε στο «σωστό δρόμο». Έσπευσε ως προπομπός του καθεστώτος Ερντογάν να αντιδράσει στην εξαγγελία των ηγετών Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ για υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.  

Καταρχήν πιάστηκε αδιάβαστος καθώς αυτό που αποφασίστηκε στην τριμερή σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λευκωσία, δεν ήταν η υπογραφή συμφωνίας εντός του 2018 για κατασκευή του αγωγού αλλά του νομικού πλαισίου.  Αντέδρασε, πάντως, απειλώντας.

Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι εξέφρασε για μια ακόμη φορά τα τουρκικά συμφέροντα σε βάρος των κυπριακών. Χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «κίνηση προς τη διχοτόμηση», ο Ακιντζί επανέλαβε την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων. Είπε πως «η μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο «εύλογος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο».

Το σενάριο αυτό μπορεί να είχε κερδίσει έδαφος στο παρελθόν και προς τούτου ασκήθηκαν πιέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για να το δεχθεί, πλην όμως, σήμερα λίγοι το υποστηρίζουν. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί κανείς ενεργειακός παίκτης να επενδύσει τους σχεδιασμούς του στις διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι εμπλεκόμενες χώρες αναζητούν και φαίνεται να καταλήγουν σε εναλλακτικές λύσεις.

Είναι προφανές πως ο κ. Μουσταφά Ακιντζί αντί να προωθεί τα συμφέροντα της Κύπρου, του λαού της, επιλέγει την οδό της εξυπηρέτησης των σχεδιασμών της Άγκυρας. Αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά, αλλά είναι τραγικό να επιβεβαιώνεται συνεχώς ο ρόλος του κατοχικού καθεστώτος, των εγκάθετων της Άγκυρας.

Είναι σαφές πως η  αντίδραση του Ακιντζί αντανακλά την αγωνία της Άγκυρας, η οποία αντιλαμβάνεται πως όσο προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών της περιοχής τόσο χάνει η Τουρκία έδαφος και ανατρέπονται μεγαλεπίβολες στρατηγικές επιδιώξεις της.

Ο κ. Ακιντζί είπε και κάτι άλλο: «Θα προστεθεί ένα νέο λάθος( σ.σ. εννοεί την αξιοποίηση του αερίου) στο μεγάλο λάθος που έγινε πριν από 14 χρόνια όταν εντάχθηκε η Νότια Κύπρος, όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΕΕ». Εάν θεωρεί λάθος την ένταξη στην Ε.Ε. της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί εξακολουθεί να λαμβάνει κονδύλια από την Ένωση και γιατί δεν καλεί τους Τουρκοκύπριους να παραδώσουν ταυτότητες και διαβατήρια, τα οποία απέκτησαν και χρησιμοποιούν ως Ευρωπαίοι πολίτες; Συνήθισαν στο διπλοπόρτι!

Πηγή: https://www.apopseis.com/o-akintzi-epanilthe-sto-sosto-dromo-espefse-os-propobos-tis-agkyras-na-antidrasi-gia-eastmed/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s