Λόγια-λόγια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την Τουρκία, ούτε συζήτηση για κυρώσεις

h_52292851-750x329

Του Κώστα Βενιζέλου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε και στη σύνοδο της Βάρνας ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας. Ακόμη και σήμερα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια και προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος κρατών-μελών της,  καμία διάθεση υπάρχει για να τραβήξει το σχοινί με την Άγκυρα. 

Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να προβεί σε έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, η κράτηση δυο Ελλήνων αξιωματικών στις τουρκικές φυλακές, η απόπειρα βύθισης σκάφους του ελληνικού λιμενικού, δεν είναι αρκετά για να έχει κόστος η Τουρκία; Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η εισβολή στο Αφρίν και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.

Η δυσφορία για την τουρκική συμπεριφορά περιορίζεται στα λόγια και μόνο, αν και είναι σαφές πως υπάρχει μια διαφοροποίηση. Η προσπάθεια συγκάλυψης, που παρακολουθούσαμε στο παρελθόν, ο ποντιοπιλατισμός δεν ίσχυσε αυτή τη φορά. Ωστόσο, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει τα… δόντια της στη Μόσχα, την οποία φορτώνει συνεχώς με κυρώσεις, για την Τουρκία  υιοθετείται μια διαφορετική προσέγγιση: Κανένα κόστος, ούτε συζήτηση για κυρώσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχοντας βιώσει διαχρονικά την τουρκική επιθετικότητα γνωρίζουν ( αν και μερικές φορές το ξεχνούν) πως όταν γίνονται υποχωρήσεις  προς την Τουρκία αυτή αποθρασύνεται περισσότερο. Αυτό θα το βιώσουν και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Βεβαίως οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πηγή: https://www.apopseis.com/logia-logia-apo-tous-evropeous-eterous-mas-gia-tin-tourkia-oute-syzitisi-gia-kyrosis/

This entry was posted in Annan Plan, Bi-Zonal Bi-Communal Federation, Cyprus Problem, Occupied Cyprus, Turkish Invasion of Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s