Τα Δείπνα Εκτονώνουν τις… Κρίσεις

ακιντζι_αναστασιαδης

του   Κώστα Βενιζέλου  

Προβλεπτή είναι η Λευκωσία. Αναμενόμενες οι αντιδράσεις της, αποδεδειγμένες και οι αντοχές της. Πρώτα ξεκινά με βαρύγδουπες εξαγγελίες, ότι περίπου «δεν θα προσέλθουμε σε συζητήσεις εάν δεν σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία». Διατυπώθηκε και η θέση πως πρέπει να προβληματίσει κατά πόσο με τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας μπορούμε να έχουμε λύση στο Κυπριακό. Και όντως αυτό θα πρέπει να γίνει. Μετά η ένταση του λόγου και της αποφασιστικότητας μειώθηκε και μειώνεται βαθμηδόν. Ακούγεται η… φωνή της λογικής από το βάθος να προειδοποιεί και εμμέσως να εκβιάζει.

Και αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν ξαναζεσταμένες ιδέες για «κοινωνική συνάντηση» Αναστασιάδη και Ακιντζί. Οι διάφοροι τρίτοι, που ενίοτε έχουν γέφυρες επικοινωνίας στο εσωτερικό με τη γνωστή συνομοταξία των οπαδών της όποιας λύσης, τρίβουν τα χέρια τους όταν ακούνε πως υπάρχουν σκέψεις, εισηγήσεις, για δείπνο. Άλλωστε, οι μεγάλες αποφάσεις για Πενταμερείς λήφθηκαν σε Δείπνα και προς το τέλος της κοινωνικής σύναξης, στο απεριτίφ (επιβεβαιώνεται τούτο και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν ενημερώθηκε, το έμαθε από τα ΜΜΕ, επειδή «ήταν αργά τη νύκτα», που επήλθε η συμφωνία και δεν ήθελαν να… ενοχλήσουν. Τούτο, το δούλεμα δηλαδή, έγινε δις). 

Μια «κοινωνική» συνάντηση γίνεται για να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα, να ξεπερασθούν δυσκολίες, να «σπάσει ο πάγος». Στην προκειμένη περίπτωση, η συνάντηση, όπως εξήγησε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα πραγματοποιηθεί για έναν και μοναδικό λόγο. «Είναι σίγουρα αναγκαίο να αρχίσει μια διαδικασία καθώς είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μιας διένεξης για τους υδρογονάνθρακες. Το ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρξει διαμεσολάβηση μεταξύ των πλευρών, οφείλεται κυρίως σε αυτό το ζήτημα» (συνέντευξη Οζερσάι στον Πολίτη, Κυριακή, 4.3.2018). Συνεπώς, για την τουρκική πλευρά στην ατζέντα μιας «κοινωνικής» συνάντησης θα βρίσκεται «η διένεξη για τους υδρογονάνθρακες». Αυτή είναι η επιδίωξή της εξαρχής, να αποτελέσει το ζήτημα τούτο δικοινοτικό, να συζητηθεί από τώρα και να εξαρτάται η πορεία του ενεργειακού προγράμματος από την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα προχωρώντας σε ακραίες ενέργειες, όπως ήταν αυτή με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να προχωρήσει στο τεμάχιο 3, διαπίστωσε πως οι μη, επί της ουσίας, αντιδράσεις που καταγράφηκαν της ανοίγουν τον δρόμο για το επόμενό της βήμα. Να εμπλακεί στα ενεργειακά εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να θέσει υπό τον έλεγχό της την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Εάν είναι να εξασφαλίσει μερίδιο και έλεγχο δεν θα έχει καμία δυσκολία, μετά που θα διασφαλίσει όλες τις επιδιώξεις της, και αυτοσυγκράτηση να επιδείξει και να σταματήσει τις όποιες προκλήσεις. Δεν θα χρειάζονται άλλωστε. Θα πάρει αυτό που θέλει.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί είναι ξεκάθαροι και θα πρέπει να γίνονται αντιληπτοί και στη Λευκωσία, η οποία σκέφτεται το δείπνο, θεωρώντας πως έτσι θα εκτονωθεί η κρίση. Μπορεί να γίνει και τούτο, υπό ποίους όρους όμως; Αυτούς που θέτει ο Ερντογάν και ο κολαούζοι του στα κατεχόμενα. Η εμπειρία των «κοινωνικών συνάξεων» δείχνει πως πάντα οδηγούμαστε σε μια «Συμφωνία του Δείπνου». Και, πάντα, στη συνέχεια τρέχουμε σε ερμηνευτικά λεξικά για να καταλάβουμε το περιεχόμενό της. 

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί ούτε με άψε-σβήσε συζητήσεις αφήνοντας κάτω από το χαλί τις διαφορές και αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα, που είναι οι τουρκικές επιδιώξεις. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με το να αγνοούμε τι συμβαίνει γύρω μας, στη γειτονιά μας, στην Τουρκία. Σίγουρα δεν θα λυθεί με τουρκικούς όρους. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/497040/ta-deipna-ektononoyn-tis-kriseis

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s