Ο Ναμί τα είπε όλα, το ερώτημα είναι πόσα άκουσαν οι δικοί μας

ertogan_nami

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Η συνέντευξη του Οζντίλ Ναμί την Κυριακή στον Φιλελεύθερο είναι αποκαλυπτική, όχι μόνο για όσα συμβαίνουν σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την ευρύτερη διάσταση της λύσης, όπως και για το πώς βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες τους Ελληνοκύπριους.

Κρυβόμενοι, βεβαίως, πίσω από τις φαρδιές πλάτες της Τουρκίας. Τόσο απροκάλυπτα, που κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται πώς θα επιβιώσουμε ως ελληνοκυπριακή κοινότητα στο μέλλον αν δεχθούμε όσα ήδη συμφωνήθηκαν (και χωρίς το φυσικό αέριο) στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Τόσος παραλογισμός ενδεδυμένος με επιχειρήματα ανθρωπισμού και δικαιωμάτων, που κάνουν ακόμα και Ελληνοκύπριους να βλέπουν δίκαιο στις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου. «Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει να συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους», λέει ο Ναμί και διάφοροι «λογικοί» της νεοκυπριακής διανόησης δεν διστάζουν να μας λένε: Σε αυτό έχουν δίκαιο οι Τουρκοκύπριοι, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να έχουν λόγο, από πού ως πού να εμπιστευτούν ότι εκπροσωπούμε εμείς τα συμφέροντά τους. Καλά, αυτή η θεωρία (ή το δικαίωμα αν προτιμάτε) γιατί ισχύει μόνο για το φυσικό αέριο και την ΑΟΖ; Οι Ελληνοκύπριοι έχουν λόγο και σε όσα έκλεψαν και λυμαίνονται οι Τουρκοκύπριοι;

Είναι πολύ καθαρή η εικόνα για να της ρίχνουμε σκιές να βολεύονται οι δήθεν προοδευτικές απόψεις, που περιέργως είναι πάντα εναντίον των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Και η εικόνα λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι με τους οποίους ονειρευόμαστε να κτίσουμε μαζί κοινό κράτος και να ζήσουμε ειρηνικά, εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας και δεν θα είχαν κανέναν δισταγμό (όχι όλοι αλλά πάντως όλη η ηγεσία τους) να χειροκροτήσουν ακόμα μια στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας για να εξαφανίσει τους Ελληνοκύπριους προκειμένου να κατακτήσουν όλη την Κύπρο. Κι ας είναι υπόδουλοι οι ίδιοι της Τουρκίας. Εξ ου και αποδέχονται την αυθαίρετη τουρκική εκδοχή ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ ή ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι μόνο 30%. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται πως ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν ΑΟΖ. Αλλά, αν ισχύσει η τουρκική λογική τότε τι δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ αξιώνουν οι Τ/κ ηγέτες; Από το 10, που η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στην Αίγυπτο, από την Αφροδίτη, που ανήκει στο Ισραήλ, από τη Σουπιά που ανήκει στον Λίβανο, από το 6 που ανήκει (κομμάτι του) στην Τουρκία; Γι΄ αυτό λέμε, οι παραλογισμοί τους δεν έχουν όρια. Ζητούν συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων «από το άλφα ως το ωμέγα», όπως λέει ο Ναμί, και από την άλλη συμφωνούν με την Τουρκία ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ.

Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ακόμα και τότε που ευδοκιμούσαν τα όνειρα θερινής νυκτός, η τ/κ πλευρά μετέφερε προτάσεις που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων και της Κύπρου. Όπως, η επιμονή για τις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων. Οι δικοί μας οι διαπραγματευτές το έβλεπαν από πρώτο χέρι, αλλά συνέχιζαν να παίζουν το παιχνίδι τους βλακωδώς, με τα χέρια πάνω ή με το πιστόλι στον κρόταφο, και να στηρίζουν την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, που τώρα πια μας απειλεί κι από πάνω. Ότι, είτε θα δεχθούμε τους όρους της συνδιαχείρισης και του διαμοιρασμού των κοιτασμάτων («να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με το ποιος δραστηριοποιείται, πότε και πώς», λέει ο Ναμί) είτε η Τουρκία θα παγώσει όλο το ενεργειακό πρόγραμμα, όπως έκανε στο τεμάχιο 3 και συνομιλίες γιοκ. Κι ακούμε τους φωστήρες μας να μας λένε, δεν μπορούμε να πείσουμε τους ξένους για το δίκιο μας. Μα, πώς να τους πείσετε έτσι που τα κάνατε! Και τι μας προτείνουν; Να αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, διότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Αν το κάνουν κι αυτό το μοιραίο λάθος θα είναι σίγουρα το έσχατο. Σωτηρία γιοκ.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/494416/o-nami-ta-eipe-ola-to-erotima-einai-posa-akoysan-oi-dikoi-mas

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s