«Ψυχρό» παραμένει το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας

tilerson

της Γιώτας Αποστολίδου

Συνάντηση σχεδόν τρεισήμισι ωρών με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είχε χθες βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στην Άγκυρα, κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “ενεπλάκησαν σε μια παραγωγική και ανοιχτή συνομιλία για ένα αμοιβαία επωφελή τρόπο προς τα εμπρός στην αμερικανοτουρκική σχέση”, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Τίλερσον στην `Αγκυρα, προσθέτοντας πως “προσβλέπουμε σε συνεχή πρόοδο με τον σημαντικό μας εταίρο στο ΝΑΤΟ, στις συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αύριο (σήμερα)».

Στο μεταξύ, λόγω της μακράς διάρκειας της συνάντησης του κ. Τίλερσον με τον κ. Ερντογάν, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για τα διαμειφθέντα σ’ αυτή.

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις 9:30 το πρωί  και πρόγευμα εργασίας από τις 9:50 – 11:15, οπότε θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα, ο κ. Τίλερσον θα συναντηθεί με τα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα και τις οικογένειές τους.

Πάντως το βασικό θέμα συζήτησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η πληροφορία ότι από τη συζήτηση απουσίαζε Αμερικανός μεταφραστής και εκείνος που εκτελούσε χρέη μεταφραστή και για τους δύο ήταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου.

Αυτό φαίνεται και σε σύντομο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπήρχαν επίσης,  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ούτε πρακτικογράφοι. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστο» από Αμερικανούς πρώην και νυν διπλωμάτες.

Σχολιάζοντας την πληροφορία, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί ξανά και διατηρούν μία καλή σχέση εργασίας. «Ο κ. Τίλερσον δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Τσαβούσογλου σε ρόλο μεταφραστή», πρόσθεσε.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείσα να σχολιάσει άρθρο του Τούρκου βουλευτή Aykan Erdemir σε αμερικανικό έντυπο, με το οποίο ζητούσε σκληρότερη στάση εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, ακόμη και κυρώσεις, η κ. Νάουερτ είπε πως οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορές και καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην `Αγκυρα δεν θα ήθελε να πει οτιδήποτε.

«Όμως οι κυρώσεις οι κυρώσεις βρίσκονται πάντα στο τραπέζι σε σχέση με διαφορετικά έθνη και περιοχές όπου ίσως έχουμε δυσκολίες. Αλλά, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν μιλούμε προκαταβολικά για κυρώσεις», σημείωσε.

Η κ. Νάουερτ είπε πως δεν γνωρίζει για  απειλές από μέρους της Τουρκίας για απαγόρευση της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ.

«Η Τουρκία είναι μέρους του Συνασπισμού εναντίον του ISIS και επιπρόσθετα εταίρος στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας εκεί. Δεν γνωρίζω για παρεμπόδιση ή οποιεσδήποτε απειλές για παρεμπόδιση», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος λέγοντας ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ζήτησε συγκεκριμένα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και σημείωσε τις συναντήσεις του Ρεξ Τίλερσον, πρόσθεσε:  «`Εχουμε σειρά παραγωγικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία. `Εχουμε κι άλλους οι οποίοι επίσης εμπλέκονται”.

Ανέφερε πως για παράδειγμα ο Υπουργός Άμυνας Μάτις συναντάται με Τούρκους αξιωματούχους  χθες και σήμερα, αλλού.”Επίσης υπάρχουν πολλά στα οποία πρέπει να εργαστούμε. Υπάρχουν οπωσδήποτε εντάσεις. Αλλά υπάρχουν κι αρκετοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συμφωνήσουμε να εργαστούμε μαζί…”, ανέφερε.

Τέλος, σε ερώτηση για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400 που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία, η κ. Νάουερτ επανέλαβε τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μη διαλειτουργικότητά τους με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και τις σχετικές συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών του. Είπε ότι δεν γνωρίζει σε ποιό στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα της αγοράς.

Την ίδια ώρα σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και η συνάντηση της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο  πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντριίμ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους φυλακισμένους Γερμανούς στην Τουρκία και την κατάσταση στη Συρία.

Το μόνο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινώνησαν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο» δήλωσε η κα. Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/489166/psyxro-paramenei-to-klima-metaksy-hpa-tourkias

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s