Special Report: With more Islamic schooling, Erdogan aims to reshape Turkey

Turkish President Erdogan looks on as a student reads the Koran at the Recep Tayyip Erdogan Imam Hatip School in Istanbul

από ελεύθερη μετάφραση

Σε ένα λόφο με θέα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει θρησκευτική σχολή όπου, πριν από 50 χρόνια, ένα αγόρι παρακολούθησε μαθήματα για το Ισλάμ. Το αγόρι ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο μελλοντικός πρόεδρος της Τουρκίας. Το σχολείο ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία Imam Hatip, που ιδρύθηκαν από το κράτος για να εκπαιδεύσει νεαρούς άνδρες να είναι ιμάμηδες και ιεροκήρυκες.

Στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 το Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν επέστρεψε στο παλιό του σχολείο, το οποίο μετονομάστηκε σε ‘’Recep Tayyip Erdogan Anatolian Imam Hatip upper school’’, μετά από ανακαίνηση 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Ο κοινός στόχος της εκπαίδευσης και του διδακτικού μας συστήματος είναι να αναδεικνύουμε τους καλούς ανθρώπους με σεβασμό στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες τους”, δήλωσε ο Ερντογάν σε μια τελετή που σηματοδότησε την επαναλειτουργία του σχολείου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του είναι να σφυρηλατήσει μια «ευσεβή γενεά» στην μουσουλμανική Τουρκία που θα «εργάζεται για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτισμού». Οι πρόσφατες ομιλίες του έδωσαν έμφαση στην οθωμανική ιστορία και τα επιτεύγματα της Τουρκίας ενάντια στις δυτικές ιδέες και επιρροές. Η αναβίωση των σχολείων Imam Hatip, είναι μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να θέσει τη θρησκεία στην καρδιά των Τούρκων μετά από δεκαετίες κοσμικής κυριαρχίας.

Μια ανασκόπηση του κυβερνητικού προϋπολογισμού και επενδυτικών σχεδίων από το Reuters δείχνει ότι οι δαπάνες για τα ανώτερα σχολεία Imam Hatip για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών, θα διπλασιαστούν σε 6,57 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,68 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018 – σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού των ανώτερων σχολείων. Παρόλο που οι 645.000 μαθητές των Imam Hatip αποτελούν μόνο το 11% του συνόλου των μαθητών, λαμβάνουν το 23% της χρηματοδότησης – το διπλάσιο ανά μαθητή στα κανονικά σχολεία.

Από το 2012, όταν η εκπαίδευση για Imam Hatip επεκτάθηκε και στους μαθητές ηλικίας 10 έως 14 ετών, οι συνολικοί αριθμοί μαθητών πενταπλασιάστηκαν σε 1,3 εκατομμύρια μαθητές σε πάνω από 4.000 σχολεία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την κατασκευή 128 νέων ανώτερων σχολών Imam Hatip το 2018 και έχει σχέδια να χτίσει άλλα 50, όπως δείχνει ο προϋπολογισμός και τα επενδυτικά σχέδια. Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τη διδασκαλία της θρησκευτικής εκπαίδευσης σε κρατικά σχολεία, μερικά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε σχολές Imam Hatip.

Όμως, παρόλη την επιπλέον χρηματοδότηση που λαμβάνουν  τα σχολεία Imam Hatip, έχουν χαμηλότερη απόδοση απ’ ότι τα κρατικά, δείχνουν διάφορες μελέτες.

Το υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επέκταση των σχολείων Imam Hatip. Ο υπουργός Παιδείας Ismet Yilmaz δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη λαϊκή ζήτηση ανοίγοντας νέα σχολεία Imam Hatip. «Κάνουμε ό, τι λένε οι πολίτες μας», είπε σε μια τελετή για ένα σχολικό τζαμί τον Δεκέμβριο.

Η επέκταση της θρησκευτικής εκπαίδευσης ανησυχεί ορισμένους Τούρκους. Οι συνεντεύξεις με αρκετούς γονείς, δασκάλους και εκπροσώπους της εκπαίδευσης δείχνουν το μεγάλο χάσμα απόψεων σχετικά με το ρόλο του Ισλάμ στην εκπαίδευση. Κάποιοι κοσμικοί γονείς λένε ότι το ισλαμικό σχολικό κίνημα αρνείται στα παιδιά τους πόρους και ευκαιρίες. Οι διαφορές αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαφωνίας μεταξύ των φιλελεύθερων και κοσμικών τμημάτων της κοινωνίας και των συντηρητικών και θεοσεβούμενων Τούρκων που αποτελούν τη βάση στήριξης του Ερντογάν.

Ήταν αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που έδωσε τη νίκη στο, ισλαμικής προέλευσης, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερτογάν το 2002. Από τότε, πολλοί επικριτές κατηγόρησαν τον Ερντογάν για απομάκρυνση από το κοσμικό κράτος που ιδρύθηκε από τον Mustafa Kemal Ataturk το 1923 και προσπάθεια αποδυνάμωσης των κύριων πυλώνων του – τον στρατό, το δικαστικό σώμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ- και των αμερικανών και ευρωπαίων εταίρων της, είναι τεταμένες. Η προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει και οι δυτικές χώρες έχουν επικρίνει την Τουρκία για τις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το νέο σχολικό συγκρότημα Recep Tayyip Erdogan Anatolian Imam Hatip, με την ισλαμική αρχιτεκτονική που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους γονείς των 800 παιδιών που φοιτούν στο σχολείο.

 Τα μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του προγράμματος σπουδών στα σχολεία Imam Hatip.

 Υποστηρικτές των σχολείων Imam Hatip λένε ότι οι γονείς θέλουν μια ισχυρή ηθική εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί με την επέκταση της θρησκευτικής διδασκαλίας.

Μια τέτοια προοπτική είναι ανάθεμα για τους κοσμικούς, τους αριστερούς και τους Αλεβίτες, μια θρησκευτική μειονότητα με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της σουνιτικής πλειοψηφίας της χώρας. Η Feray Aytekin Aydogan, πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης καθηγητών Egitim-Sen και επικρίτρια της επέκτασης των σχολείων Imam Hatip, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να δώσουμε στους ανθρώπους θρησκευτική εκπαίδευση για να αποκτήσουν ένα επάγγελμα».

Πηγή: https://www.reuters.com/article/us-turkey-erdogan-education/special-report-with-more-islamic-schooling-erdogan-aims-to-reshape-turkey-idUSKBN1FE1CD?feedType=RSS&feedName=topNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+reuters%2FtopN

This entry was posted in Erdogan's Dictatorship, Recep Tayyip Erdoğan, Turkish Developments, Turkish Islamism. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s