Από την πολιτική του «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά», στο σήμερα: Προσπάθησαν να φορτώσουν ενοχές στον Ελληνισμό της Κύπρου

xristodoulidis-490x310

Του Πέτρου Ασσιώτη

Φαντάζομαι θυμάστε όλοι αυτό που είχε ξεστομίσει ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, “εκάμαμεν τζι εμείς πολλά”. Το είχε πει μάλιστα σε πολύ καθαρά κυπριακά για να το εμπεδώσουν όλοι, από νέους μέχρι ηλικιωμένους. Σκοπός του ήταν να αισθανθούμε ένοχοι για το παρελθόν μας, από τον καιρό της αντίστασης στο Τουρκοκυπριακό πραξικόπημα του 1963-64, καθώς και στην απόκρουση της παράνομης Τουρκικής εισβολής. Βέβαια είχε στον νου του φόνους που διέπραξαν μεμονωμένα εγκληματικά στοιχεία, τα οποία καμιά κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της δικής του, δεν έφεραν ποτέ μπροστά στη Δικαιοσύνη. Με το «εκάμαμεν τζι εμείς πολλά» πίστευε πως θα νιώθουμε ενοχές και θα ξεχνούσαμε τις βαρβαρότητες της Τουρκίας. 

Έτσι η αποδοχή της όποιας ή ακόμα και καθαρά Τουρκικών προδιαγραφών λύσης θα γινόταν πιο εύκολα με έναν κόσμο να νιώθει ενοχές. Την πολιτική του, “εκάμαμεν τζι εμείς πολλά”, όπως ήταν φυσικό ασπάστηκε η υπόλοιπη ηγεσία του ΑΛΕΛ καθώς και ο υποψήφιος της Σταύρος Μαλάς. Όλοι μαζί προσπάθησαν να φορτώσουν με την πολιτική αυτή ενοχές στον Ελληνισμό της Κύπρου και αποπροσανατολισμό από τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στην Κύπρο. Όπως την συνεχιζόμενη κατοχή, εθνοκάθαρση, εποικισμό, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φόνους εγκλωβισμένων και αγνοουμένων μας.

Τον Χριστόφια διαδέχθηκε άλλος θιασώτης της όποιας ή καθαρά Τουρκικών προδιαγραφών λύσης, ο Νίκος Αναστασιάδης, γνωστός από τη δουλειά του υπέρ του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν/Χάνεϊ. Ο απερχόμενος πρόεδρος, σίγουρα πιο επικοινωνιακός από τον Χριστόφια, εστιάστηκε στο Κόμμα του, όπου η επικρατούσα τάση ήταν ή εθνικόφρονες ή της παλιάς Ενωτικής παράταξης. Για να αποσπάσει αυτή τη μάζα ανθρώπων από το παρελθόν της, και για το οποίο ένιωθε περήφανη, αλλά και σαν γενικό μήνυμα προς το ευρύ κοινό, όπως θυμάστε είπε τα εξής. «Να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα, οι Έλληνες εξ Ελλάδος δεν είναι αδελφοί μας αλλά επισκέπτες». Αφαίρεσε επίσης τις Ελληνικές σημαίες από τα προεκλογικά του γραφεία, αλλά απαγόρευσε και τη συνήθη θάλασσα από Ελληνικές σημαίες στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Για περαιτέρω κάμψη του ηθικού του Κυπριακού Ελληνισμού, και στην προσπάθεια να παρουσιάσει ίσως την Τουρκία ότι, είτε διαχειμάζει ή απλώς κάνει τουρισμό στην κατεχόμενη γη μας, δήλωσε στις 13ης Ιανουαρίου 2017 πως θέλει «την σύναψη συμμαχίας με την Τουρκία, μια γείτονα χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και δυσκολίες». Χείριστο δε όταν προσφάτως αποκάλεσε τον κατακτητή και βιαστή της γης των προγόνων μας, Τουρκία, «αδελφή χώρα».

Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορούσε να υστερήσει. Προσπάθησε να την εμπεδώσει και αυτός στους Συναγερμικούς γεμίζοντας την Πινδάρου με νεαρά άτομα. Πλείστοι σεμιναριούχοι πρεσβειών, με φακέλους στο Bios Department της Αμερικανικής Πρεσβείας για το οποίο είχαμε αναφερθεί παλαιότερα. Πέραν από μια μικρή μειονότητα μέσα στα κόμματα τους, τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν απερχόμενος πρόεδρος, που θέλουν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να περάσουν την πολιτική ενοχής για το παρελθόν μας. Δεν μπόρεσαν να ελέγξουν μέσω του παρελθόντος το μέλλον μας, και την αποδοχή μιας Τουρκικών προδιαγραφών λύσης.

Απλούστατα γιατί όποια πέτρα να σηκώσεις, σε οποιοδήποτε χωριό ή πόλη αυτού του τόπου, θα βρεις τις αρχαίες Ελληνικές μας ρίζες. Στην δε Καρπασία μας, οι Ελληνικοί κίονες και αγάλματα είναι πεσμένα, όχι θαμμένα στη γη και λευτεριά φωνάζουν. Η προσπάθεια του υποψηφίου προέδρου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά και του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν να κάνουν τον Ελληνισμό της Κύπρου να νιώθει ενοχές για το παρελθόν του, για να περάσουν πιο εύκολα μια Τουρκικών προδιαγραφών λύση.

Μπορεί ο Ελληνισμός της Κύπρου να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους δύο υποψήφιους για το μέλλον των παιδιών του και των γενιών που θα ‘ρθουν; Σίγουρα όχι.

Πηγή: apopseis.com

Μάθετε περισσότερα

This entry was posted in Ethniki Ypoteleia - Dhimmitude, Υποτελεια-Dhimmitude, Occupied Cyprus, Turkish Invasion of Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s