Εμπλοκή του Kατοχικού Στρατού στην Απόπειρα Πραξικοπήματος

nurol

SigmaLive

Το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 αποκαλύπτει η Haber Kibris, μετά από την σύλληψη του πρώην Αρχηγού του υποστράτηγου Ίλυα Βοζκούρτ, του τότε επιτελάρχη συνταγματάρχη Ερτάλ Τουτουρκά και άλλων στρατιωτικών των κατεχομένων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο επικαλείται την κατάθεση του Βοζκούρτ, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου στον κατοχικό στρατό επικρατούσε χάος, αφού διαταγές κατέφθαναν σε ηλεκτρονική μορφή από την Άγκυρα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στις μονάδες του πίνακα αποδεκτών, χωρίς αυτός να γνωρίζει ούτε το περιεχόμενο των διαταγών, ούτε τον αποστολέα. 

Οι εν λόγω διαταγές αφορούσαν το 230 μηχανοκίνητο σύνταγμα που έχει έδρα τη Μια Μηλιά και τομέα ευθύνης την περιοχή που εκτείνεται από το Καϊμακλί μέχρι την Αθηένου. 

Όπως αναφέρεται, ως αποστολέας των διαταγών εμφανίζεται το Συμβούλιο Ειρήνης στην Τουρκία, με το περιεχόμενο να αφορά σε οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης.

Επιπλέον, ο συλληφθείς υποστράτηγος Ίλυας Ποζκούρτ ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες περί εμπλοκής στην απόπειρα πραξικοπήματος, αρνείται ότι εκείνη τη νύχτα είχε δώσει εντολή στο σύνταγμα να κατασχεθούν τα κινητά τηλέφωνα των αξιωματικών και στρατιωτών προκειμένου να μην διαρρεύσουν στα ΜΜΕ οι σχεδιαζόμενες κινήσεις. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυνάμεις του συντάγματος σε πρώτο χρόνο θα μετέβαιναν στην Μερσίνα και στη συνέχεια σε Άγκυρα ή Κωνσταντινούπολη, αναλόγως των αναγκών.

Ο ίδιος πάντως έχει αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο γραφεί του στις 22:00 εκείνης της νύχτας, όπου και παρατήρησε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη ενέργειες τις οποίες δεν είχε διατάξει ο ίδιος, όπως συγκέντρωση αλεξίσφαιρων γιλέκων, με τις μονάδες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.  

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι τον Απρίλιο του 2016 είχε διατάξει άσκηση ταχείας προσέλευσης και συναγερμού στις 5:00 το πρωί σε ενέργειες που ήταν όμοιες με εκείνες οι οποίες εξελίχθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος, χωρίς μάλιστα να βρίσκονται στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. 

Όπως επισημαίνεται, τέτοιου είδους άσκηση είχε να πραγματοποιηθεί στις συγκεκριμένες μονάδες πέραν της πενταετίας. 

Πηγή: sigmalive

Μάθετε περισσότερα

This entry was posted in Cyprus Problem, Erdogan's Dictatorship, Occupation, Turkish Invasion of Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s