Εθελοτυφλούν και λασπολογούν ελλείψει επιχειρημάτων για οικονομία και Κυπριακό

garosotzipris124-750x480

Του Αντώνη Κ. Σιβιτανίδη

Τόσο ο ΠτΔ, όσο και το επιτελείο του, ελλείψει επιχειρημάτων, έχουν επιδοθεί σε μία ακατάσχετη λασπολογία. Επειδή δεν μπορούν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στο Εθνικό, διαλέγουν την οδό του χλευασμού και κοροϊδίας, κατά της άκρως τεκμηριωμένης και κοστολογημένης νέας στρατηγικής του Νικόλα. 

Επειδή εθελοτυφλούν, θα τους απαριθμήσουμε ακόμα μια φορά, τη σαφή, καθαρή και ξάστερη νέα μας στρατηγική:

Επαναξιολόγηση και αναθεώρηση, εντός 100 ημερών, όλων των μέτρων εξυγίανσης που επωμίστηκε η κυπριακή κοινωνία λόγο μνημονίου. Ιδιαίτερη έμφαση στη Φοιτητική χορηγία, στο επίδομα μάνας, στο επίδομα τέκνου, στα στεγαστικά προγράμματα, κτλ.

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με στόχο, σε βάθος δεκαετίας, τον διπλασιασμό των χαμηλών συντάξεων. Στόχοι: Η σταδιακή αύξηση του βοηθήματος για χαμηλοσυνταξιούχους, η επέκταση του αριθμού των δικαιούχων, δωρεάν μονάδες σε μητέρες που δεν εργάζονται και έχουν παιδιά μέχρι 15 χρόνων, Ταμείο Προνοίας για όλους τους εργαζομένους.

Δημιουργία ειδικού ταμείου για αποζημίωση των Κυπρίων Κουρεμένων Καταθετών, Κατόχων Αξιογράφων και Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, κατά 75%. Αυτό θα γίνεται σε ετήσια βάση αξιοποιώντας το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος και από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Αποζημίωση μέχρι €100.000 στα πρώτα 5 χρόνια των κατόχων αξιογράφων. Τα ταμεία προνοίας θα αποζημιωθούν κανονικά, βάση κυβερνητικής δέσμευσης του 2013.

Δημιουργία Δημοσίου Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων (ΜΕΔ) στο πρότυπο επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού. Στη χρηματοδότηση του Φορέα θα συμμετάσχουν το κράτος, οι τράπεζες και οι ιδιώτες. Με αντάλλαγμα την απορρόφηση ΜΕΔ ο φορέας αυτός θα εξαναγκάζει τις τράπεζες να κουρεύει και αναδιαρθρώνει δάνεια και να απαλλάσσει εγγυητές.

Όσο αφορά στο Κυπριακό. Δεν μπορούμε να είμαστε ποιο ξεκάθαροι. Δεν σκοντάφτουμε στο όνομα. Δεν έχουμε αλλεργία ούτε στη λέξη διζωνική, ούτε στη λέξη ομοσπονδία. Το περιεχόμενο όμως μας ενδιαφέρει. Αυτό καθορίζει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης.

Στεκόμαστε πιστοί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις οποίες έχουν παραβιάσει οι υποχωρήσεις Χριστόφια/Αναστασιάδη:

Στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στη λύση δύο κρατών. Στην επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και όχι στα δικαιώματα των σφετεριστών. Στην αποχώρηση όλων των εποίκων. Στην άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και όχι στη σταδιακή, και σε βάθος δεκαπενταετίας, αποχώρησή τους. Στην ερμηνεία (αλλά και ψήφισμα των Η.Ε.) ότι: Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, και όχι στην αποδοχή αριθμητικής ισότητας σε όλους τους θεσμούς ή μίας τουλάχιστον τουρκικής ψήφου για κάθε απόφαση.

Θέλουμε μια λύση δίκαια, για να είναι βιώσιμη. Μια λύση που να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, χωρίς αποκλείσεις, αστερίσκους και εξαιρέσεις. Μια λύση όπου όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ελευθερίες και τις ίδιες υποχρεώσεις. Μια λύση που δεν θα επιτρέπει στη μια κοινότητα να επιβάλει τη θέλησή της επί της άλλης, ή να προκαλεί την παράλυση του κράτους. Μια λύση με μηδέν εγγυήσεις και μηδέν επεμβατικά δικαιώματα.

Τέτοια λύση είναι δυνατή και είναι συμφωνημένη, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, από όλα τα κόμματα. Τέτοια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με παλαιά μυαλά και παλαιές αποτυχημένες στρατηγικές. Η στρατηγική του κατευνασμού, και παίρνω ό,τι μου δώσει η Τουρκία, οδηγά στη διχοτόμηση. Δίκαια και βιώσιμη λύση μπορεί να φέρει μόνο μια Νέα Στρατηγική από Νέους Ανθρώπους για τη Νέα Γενιά Κυπριών. Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, Ευρωπαίων ή άλλων.

Πηγή: apopseis.com

Μάθετε περισσότερα

This entry was posted in Cyprus Problem, Democracy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s