Μποναμάς με άρωμα Κραν Μοντάνα: Δυο εναλλακτικά σενάρια από τον ΟΗΕ μέχρι τον Ιούνιο

GUTERRES_CONFERENCE

Του Κώστα Βενιζέλου

Θα ανάψουν τις μηχανές για εξελίξεις στο Κυπριακό αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι εν δυνάμει μεσολαβητές. Το σκηνικό, το οποίο στήθηκε στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι και νωρίτερα, τον Ιανουάριο, στη Γενεύη με τις Πενταμερείς Διασκέψεις, θα αποτελέσει το όχημα για τα επόμενα βήματα.

Αυτή είναι η θέση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση αυτή εργάζονται για να προετοιμαστεί το έδαφος. Κλειδί είναι η στάση της Άγκυρας που δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με το Κυπριακό, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και έχει δοθεί ανάπαυλα από τον Γενικό Γραμματέα, ωστόσο, με χαλαρούς ρυθμούς γίνονται κάποιες προπαρασκευαστικές κινήσεις. Κυρίως ασκήσεις επί χάρτου.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους τα Ηνωμένα Έθνη, οι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν τα επόμενα βήματα καταγράφονται ως εξής:

  • Πρώτο, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως θα επιμένει στην αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες σαν βάση για διαπραγμάτευση με στόχο για συμπλήρωση των λεπτομερειών. Όπως προσφάτως έγραψε ο «Φ», στη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού, ωριμάζει η ιδέα για μια νέα μεγάλη προσπάθεια μετεκλογικά για συνέχιση από το σημείο που έχουν σταματήσει οι συζητήσεις στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Βοηθητικά εργαλεία για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια των δυο Πενταμερών Διασκέψεων.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο ελβετικό θέρετρο, έγγραφες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που όπως ανέφεραν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών, συνάδουν με το πακέτο Γκουτέρες και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά. Πληροφορίες αναφέρουν πως το μέγιστο που θα επιδιώξουν οι εν δυνάμει μεσολαβητές είναι η επίτευξη συνολικής λύσης ή τουλάχιστον η υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας. Κοντολογίς, μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία θα καθορίζει τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Στη Νέα Υόρκη αφήνεται να διαρρεύσει πως μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, με μια νέα προσπάθεια, κατά πόσο μπορεί ή όχι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Για μια ακόμη φορά θα επιχειρηθούν κινήσεις που θα αξιοποιούν ως μοχλό πίεσης την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Γι’ αυτό και καθορίζεται ο Ιούνιος, όταν δηλαδή θα εξετάζεται θέμα ανανέωσης της θητείας της Δύναμης, ως ο χρονικός ορίζοντας της παρέμβασης.

  • Δεύτερο, είναι προφανές πως οι πρωταγωνιστές θα ξεκινήσουν την όποια νέα προσπάθεια από μια διαφορετική αφετηρία. Στη Λευκωσία, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι θέσεις των υποψηφίων είναι γνωστές όπως και ο τρόπος αντίδρασής τους στο πακέτο Γκουτέρες. Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπιστεί μια νέα προσπάθεια, που θα έχει ως νέο εργαλείο το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου.

Η Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να έχει ψηλά στην ατζέντα της το Κυπριακό. Δείχνει, ωστόσο, ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και θα διαφανεί στη συνέχεια ο τρόπος αντίδρασής της στις έρευνες. Είναι προφανές πως παράλληλα με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή, που έκπαλαι περνούσαν από την Κύπρο, η Άγκυρα κινείται με βάση σχεδίου, συστηματικά, με στόχο την ισλαμοποίηση των κατεχομένων, με σταθερά βήματα για ενσωμάτωση της βόρειας υπό κατοχή περιοχής.

Την ίδια ώρα, όλοι οι διεθνείς παράγοντες –όπως και η Λευκωσία– θεωρούν πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες Ελλάδος και Τουρκίας. Θα διαφανούν οι τουρκικές προθέσεις όταν και όποτε αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές, τις οποίες πρότεινε η Αθήνα και αποδέχθηκε η Άγκυρα, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα νωρίτερα αυτό τον μήνα.

  • Τρίτο, ένας άλλος παράγοντας που, αν και δεν επηρεάζει το Κυπριακό δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη, είναι οι ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να ανησυχεί από το αποτέλεσμα καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεφύγει από τις οδηγίες της. Όποιος τολμήσει τούτο θα διακοπεί αμέσως η οικονομική βοήθεια, στην οποία στηρίζεται το ψευδοκράτος για να λειτουργήσει.

Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις και τη διαχρονική δράση τους, κανένα από τα κόμματα των κατεχομένων δεν έχει εκφράσει πρόθεση να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία. Αυτό που ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν είναι να προχωρά το σχέδιο παροχής λεγόμενων υπηκοοτήτων σε έποικους. Αυτό αποτελεί οδηγία που έχει δώσει προσωπικά ο Ερντογάν και ακολουθείται από το ψευδοκράτος.

Σημειώνεται πως στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εγκαινιάζεται για πρώτη φορά και το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας σε όλες τις επαρχίες (μπορεί κάποιος να ψηφίσει ενώ διαμένει στην κατεχόμενη Κερύνεια «υποψήφιο», που κατέρχεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο). Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση ως προς τα ποσοστά, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ψηλά το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και τον Οζερσάι, ως τρίτο, να είναι ρυθμιστής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Δεν αναμένονται εκπλήξεις στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να εγκριθεί εντός Ιανουαρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο η έκθεση όσο και το ψήφισμα θα είναι επανάληψη παλαιοτέρων, πλην όμως υπάρχει αυτή τη φορά και η γνωμάτευση των ειδικών που προτείνουν μείωση του αριθμού της Δύναμης. Στη Λευκωσία θεωρούν τη διαδικασία της έγκρισης του ψηφίσματος ως ρουτίνα και δεν φαίνεται να ανησυχούν. Αυτό, τουλάχιστον, διαμηνύεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Επιστολή Άγκυρας στον Γ.Γ. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απέστειλε η τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, με την υπογραφή του «εκπροσώπου» του ψευδοκράτους (Mehmet Dana). Η επιστολή, που απαντά σε εκείνη που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και γενικά τις Ειρηνευτικές Αποστολές. Αρχικά διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει ενιαία κυβέρνηση στην Κύπρο, η οποία να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους ή το νησί στο σύνολό του». Περαιτέρω επαναλαμβάνεται ότι απορρίπτεται η ε/κ θέση ότι «μέρος του νησιού βρίσκεται υπό ξένη κατοχή», σπεύδοντας να ισχυριστεί πως «η μόνη κατοχή στο νησί ήταν η μονομερής διεκδίκηση εξουσίας επί του συνόλου του νησιού από τους Ελληνοκυπρίους, ο σφετερισμός της κυβέρνησης το 1963». Συνδέει δε την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις «θηριωδίες κατά των Τουρκοκυπρίων»!

Επί της ουσίας, η τουρκική πλευρά διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν δίνει τη συγκατάθεσή της για την ανανέωση της θητείας. Σημειώνει δε το σημαντικό που συνδέεται και με τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με την παρουσία της Δύναμης. «Είναι σημαντικό να επανεξετάζεται ενδελεχώς κάθε αποστολή, ιδιαίτερα εάν έχει εγκατασταθεί πριν από δεκαετίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εντολή και οι λειτουργικές αρχές της ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές συνθήκες. Διαφορετικά, είναι αναπόφευκτο η αποστολή αυτή να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις κατά την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων της».

Στην επιστολή αναφέρεται πως «δεν πρέπει να δοθεί στα συγκρουόμενα μέρη το μήνυμα ότι η συνεχιζόμενη ύπαρξη Ειρηνευτικής Δύναμης μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην πολιτική διαδικασία».

Πηγή: http://mignatiou.com/2017/12/bonamas-me-aroma-kran-montana-dio-enallaktika-senaria-apo-to-diethni-organismo-me-chroniko-orizonta-ton-iounio/

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Mustafa Akinci, Occupation, Occupied Cyprus, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s