Τελικά, τι «απαιτείται πριν και πάνω από όλα» για ένα Ομαλό Κράτος

TOYRKOI

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

Πριν από ένα χρόνο είχε ξεσπάσει μια νέα πολιτική θύελλα όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, μιλούσε για την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», μέσα από την οποία «διαφαίνεται να υπάρχουν στα πλείστα των θεμάτων συγκλίσεις» (16/10/2016). Και όταν ρωτήθηκε αν έγινε υπολογισμός πόσοι έποικοι θα παραμείνουν στα κατεχόμενα μετά από τη λύση στη βάση της φόρμουλας για την ιθαγένεια, έδωσε κάποιους αριθμούς για τους οποίους την επόμενη μέρα έκανε και διευκρινίσεις για να τους αντιληφθούμε καλύτερα.

Δεδομένου ότι έχει συμφωνηθεί ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 220.000 και των ελεύθερων περιοχών 800.000, για να τηρηθεί η αναλογία ένας προς τέσσερα, είπε ότι: Υπάρχουν πέραν των 130.000 Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και άλλες 25.000 που ζουν στην Αγγλία. Υπολόγισε και τους μεικτούς γάμους (Τ/κ και εποίκων) άλλες 25.000. Σύνολο 180.000. Επομένως, για να συμπληρωθούν οι 220.000, θα νομιμοποιηθούν μόνο 40.000 έποικοι. «Σαράντα χιλιάδες, στην ουσία, είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται», είπε.

Σπουδαία και η αριθμητική και η πολιτική προσέγγιση. Άμα είναι μόνο 40.000 οι έποικοι, ε, ας το δεχτούμε, δεν θα ναυαγήσουμε τη λύση για τόσο λίγους έποικους! Τον κατηγορούσαν, όμως, ότι έκανε αλχημείες για να κρύψει ότι αποδέχτηκε την παραμονή όλων των εποίκων, όχι μόνο με τη νομιμοποίηση αλλά και με άδειες για φοιτητές ή εργαζόμενους. Ήρθε χθες η Στατιστική Υπηρεσία του κράτους και δημοσιοποίησε τη Δημογραφική Έκθεση 2016. Και λέει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι 706.800 (ποσοστό 74,6%) και η τουρκοκυπριακή κοινότητα 92.200 (9,8%). Η Στατιστική δεν περιλαμβάνει τους έποικους. Δηλαδή, με την ίδια λογική που ανέπτυσσε ο Πρόεδρος τον μαθηματικό συλλογισμό του, οι αριθμοί λένε το εξής απλό: Οι έποικοι που θα παραμείνουν στην Κύπρο για να συμπληρώσουν τους 220.000 του πληθυσμού της τ/κ κοινότητας είναι 127.800. Ακόμα κι αν στις 92.200 προστεθούν οι 25.000 Τ/κ που είναι στην Βρετανία, όπως λέει ο Πρόεδρος, τότε οι έποικοι είναι 102.800. Και όχι σαράντα χιλιάδες, όπως μας το έβγαλε ο Πρόεδρος. Και είναι, βεβαίως, σε κάθε περίπτωση περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους. Και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες Τούρκοι που έρχονται ως εργαζόμενοι και οι οποίοι δεν έχουν ακόμα «υπηκοότητα», παρόλο που τις μοιράζει με τη σέσουλα το καθεστώς του Ντενκτάς και του Οζκιουργκιούν. Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο της αριθμητικής του Προέδρου μας, είναι ότι πρόβαλε το εύηχο ότι συμφωνήθηκε αναλογία ένα προς τέσσερα. Αλλά, για να στέκει η αναλογία με τις 220.000 των κατεχομένων ανέβασε τους Ε/κ στις 800.000, ενώ η Στατιστική λέει ότι είναι 700.000. Μικρό το κακό, ίσως. Αλλά, είναι κι αυτό μια τραγική ένδειξη ότι πάμε εντελώς στα κουτουρού, για να λύσουμε το πιο μεγάλο μας πρόβλημα. Ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται με δεδομένο ότι η τ/κ κοινότητα αριθμεί 180.000, όταν η Στατιστική του κράτους τους βρίσκει 92.200. Τους μισούς, δηλαδή. Οι έποικοι είναι 40.000 ενώ μπορεί να είναι και τετραπλάσιοι. Και πάντως, πολύ περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους.

Δηλαδή, διαπραγματευόμαστε για να μοιραστούμε κοινό κράτος με την πλειοψηφία των εποίκων και αντί να δει η ηγεσία μας πώς το αντιμετωπίζει αυτό, προσπαθεί να ωραιοποιήσει ακόμα και τους αμείλικτους αριθμούς.

Η απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από τα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, που ήταν μία από τις προϋποθέσεις μας για να ξέρουμε τι συζητάμε, εγκαταλείφθηκε. Ο έλεγχος από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο του τραπεζικού συστήματος των κατεχομένων (που όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης είναι «κάπως σαν κατάσταση άγριας Δύσης» -13/1/2016, Financial Times), που ήταν μια άλλη προϋπόθεση, επίσης εγκαταλείφθηκε. Όταν την Κυριακή έλεγε για πολλοστή φορά ο Πρόεδρος ότι «απαιτείται πριν και πάνω από όλα η εξεύρεση τέτοιας μορφής λύση που να διασφαλίζει ένα κανονικό, ομαλό κράτος», καλό θα ήταν να θυμάται πάντα ότι η ομαλότητα εξαρτάται από τα θεμέλια που θα συμφωνήσει και πάντως, δεν μπορεί να υπάρξει κανονικό και ομαλό κράτος όταν στηρίζεται σε αλχημείες και ασάφειες.

Πηγή: philnews

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Cyprus Problem History, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s