34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδροκράτους

cache_728x3000_Analog_medium_454129_178464_15112017

Συμπληρώνονται σήμερα 34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδροκράτους και τα κόμματα και επιτελεία καταδικάζουν την ενέργεια, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι είναι καιρός για έναν ισορροπημένο και λειτουργικό συμβιβασμό στη βάση των παραμέτρων των Η.Ε. «Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, χάρη στις πρωτοβουλίες και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν αποφασιστικές διαπραγματεύσεις, που έφτασαν σε πολύ προχωρημένο στάδιο», αναφέρει ο ΔΗΣΥ. Επισημαίνει ακόμα ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή».

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι δυστυχώς το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα. «Η διαπραγματευτική διαδικασία, που άρχισε εννιά χρόνια πριν, κινδυνεύει με κατάρρευση. Η λύση του Κυπριακού έχει απομακρυνθεί. Η Τουρκία βρίσκεται στο απυρόβλητο και αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ίδια να προχωρεί με δημιουργία νέων τετελεσμένων που εμβαθύνουν τη διχοτόμηση», αναφέρει.

Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. «Η αποσχιστική αυτή πράξη της Τουρκίας απέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις και την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της παράνομης κατοχής της μισής Κύπρου», σημειώνεται.

Το ΔΗΚΟ καταδικάζει την ανακήρυξη και σημειώνει: «Βασική αρχή της νέας στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού είναι η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ξεκάθαρη διασφάλιση της συνέχειάς της, στο πλαίσιο συμφωνίας για το Κυπριακό», αναφέρει.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι για μια ακόμα χρονιά καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής από αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν το Κυπριακό σταδιακά δημιούργησε προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσής του με τη νόμιμη Κυπριακή Κυβέρνηση και Δημοκρατία».

Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι καταδικάζει με βδελυγμία τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. «Η νέα στρατηγική για το Κυπριακό που προτείνουμε οι δυνάμεις της Αλλαγής που στηρίζουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου διασφαλίζει τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους έρχεται να θυμίσει σε όλους το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου.

Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, με αφορμή την παρουσία τουρκικών μαχητικών χθες, αναφέρει ότι «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «σκίζουν» τους κυπριακούς αιθέρες, φθάνοντας μέχρι την Αγλαντζιά και το Καϊμακλί». «Διερωτώμαστε πού χάθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις που πριν λίγες μέρες καταδίκαζαν την παρουσία των ελληνικών μαχητικών στους κυπριακούς αιθέρες, να πράξουν σήμερα το ίδιο», καταλήγει ο Χρίστος Χρίστου.

Καταδίκη ψευδοκράτους από τους κατεχόμενους δήμους

Η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

«Η Επιτροπή, τονίζοντας τα Ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τα οποία η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παράνομη αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αξιώνει την τάχιστη απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων από το κυπριακό έδαφος και την αποκατάσταση της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη της την επικράτεια και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, σύμφωνα με τους νόμους και το διεθνές δίκαιο. Το μόρφωμα που παράνομα εγκαθίδρυσε στα κατεχόμενα η Τουρκία καταστρέφει συστηματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, στερεί βασικά αγαθά από τους εγκλωβισμένους μας, παραβιάζει θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του κάθε Κύπριου και Ευρωπαίου πολίτη. Η Επιτροπή ζητά επιτακτικά από την πολιτική ηγεσία του τόπου την εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αφού μόνο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα βάλει τέλος στην αδικία και την υποτίμηση που βιώνει ο προσφυγικός κόσμος εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Τονίζει ότι η ισότιμη κατανομή των βαρών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και εκφράζει στήριξη στον αγώνα για μια ειρηνική και ελεύθερη Κύπρο. Μια Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, που να χαρακτηρίζεται από ομόνοια μεταξύ μας και απαλλαγμένη από σκάνδαλα, προκλήσεις και συμφεροντολογικές προσεγγίσεις.»

Μαθητές και φοιτητές διαδηλώνουν μαζί

Κάλεσμα για συμμετοχή στις αντικατοχικές εκδηλώσεις για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού (Οδόφραγμα Ορφέα) στις 11:00, ενώ θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στις 10:30 με πορεία προς τον χώρο της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα δρώμενα προβλέπεται (από το υπουργείο) να συμμετάσχουν οι μαθητές Λυκείου και Τεχνικών Σχολών χωρίς να λαμβάνουν απουσίες, ενώ στις μικρότερες τάξεις του Γυμνασίου οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα εντός του σχολείου.

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι μαθητές να στείλουν τα μηνύματα «καταδίκης της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και τη σημασία της επανένωσης του νησιού, με πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας, μακριά από αχρείαστες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις», τονίζει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι οι μαθητές που αποδεδειγμένα θα μετέχουν στις εκδηλώσεις δεν θα χρεώνονται με απουσίες μετά από πιστοποίηση από την ΠΣΕΜ, βάσει του Κανονισμού.

Τέλος, από τη δική της πλευρά, η Φοιτητική Ένωση Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) καλεί τους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικατοχικού αγώνα «που διεξάγει ο λαός για απελευθέρωση και επανένωση, υπερασπίζοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμπληρώνονται 34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, χωρίς όμως να έχει αναγνωριστεί διεθνώς από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας. Η αυθαίρετη αυτή ανακήρυξη ανεξαρτησίας μιας περιοχής που κατέχεται στρατιωτικά από μία άλλη χώρα δεν έγινε δεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καταδίκασαν την ενέργεια αυτή με Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη θεωρούν νομικά άκυρη».

Σημειώνεται ότι αντικατοχικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και στις άλλες ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.

Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για αποτροπή αντιπαραθέσεων.

Πηγή: philenews

This entry was posted in Cyprus - EU, Cyprus Problem, Cyprus Problem History, Turkish Invasion of Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s