Πότε είδαμε έστω και μια ενέργεια καλής θέλησης από τους Τουρκοκύπριους;

ταφοι

του Άριστου Μιχαηλίδη

«Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να υφίστανται απάνθρωπη απομόνωση και περιορισμούς», λέει το έγγραφο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος. Ένα έγγραφο γεμάτο καταγγελίες εναντίον των Ελληνοκυπρίων για ρατσισμό, για εγκλήματα μίσους κατά των Τουρκοκυπρίων, για την «άδικη απομόνωση» που τους επιβάλαμε και που δεν επιτρέπει στις φωνές των Τουρκοκυπρίων να ακουστούν στη διεθνή αρένα…

Κι αυτά την ώρα που στα κατεχόμενα οι αδελφοί και συνεταίροι μας επιδίδονται σε αγώνα για να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κοινό κράτος, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν επανένωση κι ότι ο μόνος λόγος που έκαναν μέχρι τώρα τις διαπραγματεύσεις ήταν για να εξασφαλίσουν στο διηνεκές τα επεκτατικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο. Είναι, δηλαδή, να διερωτάται κανείς αν με αυτούς τους Τουρκοκύπριους ηγέτες, διότι αυτοί είναι, δεν είναι άλλοι, υπάρχει πιθανότητα να συνεννοηθούμε και να κτίσουμε μαζί ειρηνικό μέλλον. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και όταν οι Ελληνοκύπριοι διαπραγματευτές πρόσφεραν δώρα το ένα μετά το άλλο, οι Τουρκοκύπριοι, ανταπέδιδαν με χολή. Ουδέποτε έκαναν έστω και ένα βήμα για να δείξουν καλή θέληση. Αντίθετα, κάθε ενέργειά τους αποσκοπούσε στον προκαθορισμένο στόχο. Και οι δικοί μας χειροκροτούσαν αφελώς και αναζητούσαν επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την τουρκική αδηφαγία. Ας μας πουν τώρα, έστω και εκ των υστέρων, πότε είδαμε κάτι θετικό από τους Τουρκοκύπριους. Σκόπιμα ρωτώ για τους Τ/κ και όχι για την Τουρκία. Γιατί, στο κάτω – κάτω, αυτό μας υπόσχονται, αφελώς επίσης, οι ταγοί του τόπου και οι κλακαδόροι των ψευδαισθήσεων, ότι είναι με τους Τουρκοκύπριους που θα ζήσουμε. Αλλά, είναι οι Τ/κ, που απέναντι στην ελληνοκυπριακή καλή θέληση και στο καλό κλίμα, απέναντι στην υποδοχή του Ακιντζί σαν αγίου, απέναντι στην αποδοχή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοσης της κρατικής κυριαρχίας σε μια ουτοπία, ενεργούσαν εχθρικά και προκλητικά. Με στόχους από τη μια το ναυάγιο της προσπάθειας και από την άλλη την εδραίωση των τετελεσμένων και του ψευδοκράτους. Ούτε καν στα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν έστειλαν έστω και ένα θετικό μήνυμα. Και δεν είναι μόνο οι «δασμοί» στους εγκλωβισμένους, που ακολούθησαν το ναυάγιο των συνομιλιών, είναι και όλα όσα γίνονταν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, του καλού κλίματος και του μομέντουμ. Και της ευθυγράμμισης των άστρων, βεβαίως.

Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και προσευχής σε εκκλησίες, όταν η ε/κ πλευρά αποδεχόταν ακόμα και την επίσκεψη εποίκων στο Χαλά Σουλτάν. Οι λίστες απαγορευμένων εκπαιδευτικών και βιβλίων για το Ριζοκάρπασο. Σχίζουν ακόμα και σελίδες από τα βιβλία! Η συνέχιση των καταστροφών σε εκκλησίες και κοιμητήρια (αυτά κι αν είναι εγκλήματα μίσους!). Οι απαγωγές στη νεκρή ζώνη, ακόμα και υπέργηρων γεωργών που ολοφάνερα εισέρχονταν κατά λάθος. Η άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για άνοιγμα μιας διόδου από τα Κόκκινα για να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της Τηλλυρίας. Τι πολιτικό κόστος μπορεί να έχει μια τέτοια πράξη καλής θέλησης, αφού πρόκειται για μια περιοχή ακατοίκητη; Η άρνηση να μετακινηθεί ένα φυλάκιο για να διευκολυνθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Η άρση απαγόρευσης επισκέψεων σε παραλία της Αμμοχώστου μόνο για Τούρκους και Τουρκοκύπριους, και όχι ασφαλώς για Αμμοχωστιανούς. Αυτά και πολλά άλλα δεν έγιναν επειδή ναυάγησαν οι συνομιλίες, αλλά τα περισσότερα κατά τη διάρκειά τους και όταν μοίραζαν οι πάντες όνειρα θερινής νυκτός για τη λύση που έρχεται οσονούπω. Και με τον Ακιντζί κάθε φορά να δηλώνει ότι αυτά είναι αποφάσεις της «κυβέρνησης» και δεν μπορεί να παρέμβει. Αλλά είναι μόνο με τον Ακιντζί που θα ιδρύσουμε δήθεν κοινό κράτος; Οι υπόλοιποι Τ/κ ηγέτες δεν θα συμμετέχουν;

Να τώρα ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός των αδελφών και συνεταίρων μας. Να αξιοποιήσουν το ναυάγιο για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους για να πάρει ένα στάτους, λένε, στον κόσμο. Κι εμείς τους διευκολύναμε μια χαρά. Συνεχίζουμε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

This entry was posted in Bi-Zonal Bi-Communal Federation, Cyprus Problem, Cyprus Problem History. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s