Ο Μαλάς, η ΔΔΟ, το περιεχόμενο και τα επιτελεία που ξεσκονίζουν

odofragma-cypr__article

του Άριστου Μιχαηλίδη

Μεγάλη υπόθεση να έχεις στη διάθεσή σου εκλογικό επιτελείο αφοσιωμένο στο σκοπό. Λες ό,τι σου καπνίσει για να εντυπωσιάζεις ή για να παριστάνεις τον πολύξερο και όταν προκληθούν αντιδράσεις τρέχει το επιτελείο να ξεσκονίσει. Προπάντων, άμα μιλάς για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που εκείνοι που σε στηρίζουν τη θεωρούν κάπως σαν την Αγία Τράπεζα. Πήγε στην Κατερίνα Χριστοφίδου (καταπληκτική η Κατερίνα το μεσημέρι, δεν χαρίζει κάστανο) στο Σίγμα, ο Σταύρος Μαλάς και θέλησε να κάνει ακροβατισμούς. «Για τη ΔΔΟ», είπε «για να κλείσουμε και αυτό το κεφάλαιο που είναι κατά την άποψή μου κενό περιεχομένου, είναι συζήτηση κενή περιεχομένου ομολογουμένως. Δεν υπάρχει πουθενά η περιγραφή του περιεχομένου της ΔΔΟ. Μπορεί να συμφωνήσεις σήμερα ένα περιεχόμενο, αύριο άλλο κι αύριο άλλο. Ας συμφωνήσουμε στο κείμενο και στη συνέχεια πάμε στην ερμηνεία» (απομαγνητοφωνώ ακριβώς τα λόγια του γιατί έχει σημασία). Τα άλλα επιτελεία το άρπαξαν κι έκαναν τις ερμηνείες τους. Έσπευσε και το επιτελείο Μαλά για να ξεσκονίσει: Διαστρεβλώνουν, λέει, τις θέσεις του Σταύρου Μαλά για τη ΔΔΟ και «ψαρεύουν σε θολά νερά», διότι «το “άνευ περιεχομένου” ο Σταύρος Μαλάς το απηύθυνε στη δημοσιογράφο του σταθμού και όχι για την Ομοσπονδία». Γι’ αυτό απομαγνητοφωνήσαμε ακριβώς τα λόγια. Και είναι φανερό τι είπε. Αλίμονο, εξάλλου, αν απευθυνόταν στην Κατερίνα Χριστοφίδου λέγοντάς της ότι είναι «άνευ περιεχομένου» (κενό ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε και όχι άνευ).

Έστω, όμως και κατά λάθος ο κ. Μαλάς, διατύπωσε μια πραγματικότητα, που αφορά την ουσία αυτού που για δεκαετίες οι ηγέτες μας παρουσιάζουν ως τη μοναδική επιλογή μιας λύσης, που δεν έχει περιεχόμενο, είναι μόνο τίτλος και ο καθένας δίνει το περιεχόμενο που τον βολεύει. Κυρίως, οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές μας. Έτσι έφτασε και στο σχέδιο του 2004 ο Γλαύκος Κληρίδης, έτσι έφτασε και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έτσι έκανε και τις συμφωνίες που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας (με τον συνεταιρισμό δύο κρατιδίων ίσου καθεστώτος), έτσι διαπραγματεύτηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Έτσι μας λένε ότι έκαναν και τις συμφωνίες κορυφής ο Μακάριος και ο Κυπριανού. Όλα ενταγμένα σε ένα αόριστο πλαίσιο ΔΔΟ, που όποτε αναζητήθηκε το περιεχόμενο αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει και τόση σχέση με τα γνωστά δημοκρατικά ομοσπονδιακά συστήματα του υπόλοιπου κόσμου, και ότι προπάντων, έχει περισσότερη σχέση με τις τουρκικές προδιαγραφές της λύσης. Αναζητώντας το περιεχόμενο ενός τίτλου, που μας λένε ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε, διότι τον συμφώνησαν οι προηγούμενοι (όλοι οι νυν λένε πάντα για τους προηγούμενους για να μην έχουν οι ίδιοι ευθύνη), αλλά ούτε και προσπαθούμε να δώσουμε ερμηνεία και περιεχόμενο γιατί φοβούμαστε τις διαφωνίες της άλλης πλευράς, αυτών που υποτίθεται θα γίνουμε συνεταίροι (κι ας έχει η κάθε πλευρά εντελώς διαφορετική αντίληψη), φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούμε για τον φυλετικό διαχωρισμό του τόπου μας, να ξεγράφουμε τα κατεχόμενα, να εγκαταλείπουμε το μοναδικό στήριγμα επιβίωσής μας την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποδεχόμαστε πρόνοιες στο όνομα της ΔΔΟ, που μετατρέπουν την πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Κι επειδή όλη αυτή η ζοφερή εικόνα έχει ουσιαστική σχέση με την προσκόλληση στη ΔΔΟ, που οι ηγέτες μας και διάφοροι ειδικοί και ανειδίκευτοι του πολιτικού θιάσου που καθοδηγεί τον λαό, μας απειλούν ότι όσοι συζητούν οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού και όσοι αναζητούν περιεχόμενο κάτω από τον τίτλο, οδηγούν στην τουρκοποίηση των κατεχομένων και στην οριστική διχοτόμηση, διερωτόμαστε αν τελικά αυτοί έχουν δώσει περιεχόμενο στη ΔΔΟ. Και το αποδέχονται. Διότι, το μόνο περιεχόμενο που δόθηκε μέχρι τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που επιδίωξε και πέτυχε κάτω από τον ίδιο τίτλο της ΔΔΟ η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι και αφορά τον συνεταιρισμό δύο γειτονικών κρατιδίων υπό την επικυριαρχία της Άγκυρας. Ούτε επανένωση, ούτε απελευθέρωση, ούτε δημοκρατία, ούτε ανεξαρτησία, ούτε ασφαλώς ειρηνική συνύπαρξη.

Πηγή: Φιλελεύθερος

This entry was posted in Annan Plan, Bi-Zonal Bi-Communal Federation, Cyprus Problem, Cyprus Problem History. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s