Αποσπασματικές κινήσεις είναι βήμα στο κενό

cache_728x3000_Analog_medium_445814_70585_24102017

του Κώστα Βενιζέλου

Έχει τη σημασία του για το ποιος πολιτικός/επιτελείο αντιγράφει τις ιδέες του άλλου, πλην όμως δεν είναι το μείζον. Δείχνει τούτο απλά το θράσος του αντιγραφέα και την αδυναμία παραγωγής δικών του πολιτικών. Οι καλοί μαθητές -αποτελεί κανόνα- δεν αντιγράφουν ποτέ. Κλείνει αυτό το θέμα καθώς ο καθένας κρίνεται από την εν γένει συμπεριφορά του.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων στη θαλάσσια περιοχή βορείως του νησιού συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση, που θα έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει (κι αυτό είναι άλλο ζήτημα προς συζήτηση). Σε αυτή τη φάση, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού για την υποβολή των συντεταγμένων. Μένει, συνεπώς, το τελικό βήμα, που θα συνιστά και την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης. Η Λευκωσία, όπως έχει αναφερθεί, αναμένεται να καταθέσει τις συντεταγμένες στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και θα καλέσει την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος. Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία είναι λίγο-πολύ προβλεπτό και στηρίζεται πρωτίστως στη διαχρονική θέση της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν τούτου, οι αντιδράσεις της Τουρκίας συνδέονται και με τους ευρύτερους επεκτατικούς στόχους και επιδιώξεις της στην περιοχή. 

Η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα έχει μπόλικο προεκλογικό χρώμα. Και τούτο είναι αναμενόμενο καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο και είναι ίδιον, έκπαλαι, των εκστρατειών είτε η υπερβολή είτε οι μεταμφιέσεις. Δεν είναι, όμως, επιτρεπτό να αξιοποιούνται για προεκλογικούς σκοπούς και επιδιώξεις σχεδιασμοί που αφορούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Μια κίνηση όπως αυτή θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικών και τακτικών κινήσεων. Η σκλήρυνση της τακτικής δεν μπορεί να είναι περιστασιακή και να εκδηλώνεται όταν ελέγχεται -για μιαν ακόμη φορά- η άλλη πλευρά για ακραίες εκφράσεις της πολιτικής της. Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, αλλά να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής, που να προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη συνέχειά της, μέσα από ρυθμίσεις που συζητούνται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αυτό το τελευταίο είναι εξίσου σημαντικό καθώς δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να συζητούνται στοιχεία που περιορίζουν εσωτερικά την κυριαρχία του κράτους ή και το αντικαθιστούν με μια «νέα κατάσταση πραγμάτων» και από την άλλη να προωθούνται πολιτικές ανάδειξης της κρατικής υπόστασης (τριμερείς συνεργασίες, καθορισμός ΑΟΖ κ.λπ.). 

Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αποτελεί μια κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού και η μη πραγματοποίησή της ήταν λάθος. Μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται, πέραν των τεχνικών παραμέτρων και με σχεδιασμούς με ενέργειες που θα γίνουν στη συνέχεια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Και αναλόγως των τουρκικών αντιδράσεων αλλά και ανεξαρτήτως τούτων. Όλα, βέβαια, θα κριθούν και στην πράξη. Και για τους σημερινούς κυβερνώντες όπως και για τους επόμενους.

Πηγή: Φιλελεύθερος

This entry was posted in Cyprus - EU, Eastern Mediterranean, Greece - Cyprus Relations. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s