Τουρκικά παιχνίδια στην ουδέτερη ζώνη

νεκρή ζώνη

του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ «ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ», ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΩΝ, ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ Ή ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου για ανάπτυξη εντός της ουδέτερης ζώνης, θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν του ΓΕΕΦ, που είναι ο κύριος σύμβουλος της Κυβέρνησης επί στρατιωτικών θεμάτων, τονίζουν στρατιωτικές πηγές

Σε ενέργειες επιβολής τετελεσμένων στην ουδέτερη ζώνη, με προφανή απόβλεψη την πρόσκτηση στρατιωτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και την εμπέδωση εδαφικών αναπροσαρμογών προβαίνουν οι Τούρκοι.

Κινήσεις οι οποίες, αν και στρατιωτικού χαρακτήρα, εγγράφονται στην εξυφαινόμενη τουρκική στρατηγική απόσχισης των κατεχομένων, όπως αποκρυσταλλώνεται το τελευταίο διάστημα (ιδία μετά το διαπραγματευτικό ναυάγιο στο Κραν Μοντανά) σε διάφορα «διαβήματα», τα οποία αποσκοπούν στη διαμόρφωση συνθηκών αναβάθμισης του ψευδοκράτους, στη λογική των δύο ξεχωριστών κυριαρχιών, σε βαθμό αναγνώρισης ή και ενσωμάτωσής τους στην Τουρκία – αρχικώς τα ζητήματα των μαρωνιτικών χωριών και της Αμμοχώστου, ακολούθως η απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών εκδηλώσεων σε κατεχόμενους λατρευτικούς χώρους και, εσχάτως, το θέμα επιβολής τελωνειακών τελών στις προμήθειες που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και στα μαρωνίτικα χωριά, κατά παράβασιν, ακόμη μια φορά, της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης.

Οργανωμένες προωθήσεις

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής, πέρα από την πλήρη και κατάφωρη παραβίαση του status quo στα Στροβίλια, επιχειρούν, διαχρονικά, οργανωμένες προωθήσεις εντός της ουδέτερης ζώνης, δημιουργώντας νέα «εδαφικά δεδομένα», πρώτον, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς, και δεύτερον, για να διευρύνουν τον έλεγχό τους επί του εδάφους.

Μάλιστα, όπως εγκύρως η «Σημερινή» της Κυριακής πληροφορείται, σε ορισμένες περιπτώσεις οι προωθήσεις των τουρκικών δυνάμεων κατοχής έχουν παγιωθεί, δημιουργώντας νέα «τετελεσμένα», όπως στη Λουρουτζίνα – όπου ο τουρκικός θύλακας έχει μεγεθυνθεί – και περιοχές στην περιφέρεια Μόρφου, οι οποίες εμπίπτουν στην ουδέτερη ζώνη.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές καλά γνωρίζουσες τις κινήσεις του Τούρκων, αυτές «γίνονται ανεπαίσθητα, σταδιακά και σε βάθος χρόνου» και υπακούν στη γενική αρχή της «προώθησης επί του εδάφους», η οποία διαπνέει στο σύνολό του το επιθετικό δόγμα των δυνάμεων κατοχής έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στην εφημερίδα μας, «οι προτεραιότητες των Τούρκων καθορίζονται από τη συνολικότερη στρατηγική του Τουρκικού Στρατού και αφορούν πρωτίστως στην επίτευξη στρατιωτικών στόχων, με συνεπαγόμενες πολιτικές επιπτώσεις».

Εξάλλου, αυτός ο τελευταίος (Τουρκικός Στρατός Κατοχής), διευκρινίζουν, έχει υπό την επιχειρησιακή ευθύνη του τη νεκρή ζώνη, την οποία οι Τούρκοι δεν θεωρούν ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Να υπομνηστεί ότι η γη που εμπίπτει στην ουδέτερη ζώνη παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένη Έθνη μετά την κατάπαυση του πυρός.

Ασκήσεις «κατάληψης» της ουδέτερης ζώνης

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο, εξόχως ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων και μεθοδεύσεων, είναι ότι ο Τουρκικός Στρατός Κατοχής επιδίδεται, στο τελευταίο, κυρίως, διάστημα, σε τακτικές ασκήσεις προώθησης εντός της ουδέτερης ζώνης, σε περίπτωση αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο. Γεγονός που, επίσης, επιβεβαιώνει ότι, για την τουρκική πλευρά, η νεκρή ζώνη δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά συνιστά «γκρίζα περιοχή» μεταξύ δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, ενώ δηλοί, ταυτόχρονα, τη σημασία που αποδίδουν, από στρατιωτικής απόψεως, οι Τούρκοι σ’ αυτήν.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, περαιτέρω, ότι οι τουρκικές ενέργειες και σκοπεύσεις ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης, με την αδρανοποίηση και το κλείσιμο αρκετών φυλακίων στην Πράσινη Γραμμή, λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και της συνεπαγόμενης υποστελέχωσης.

Όπως εξήγησε καλά ενημερωμένη πηγή στη «Σ», αυτήν τη στιγμή η αμυντική διάταξη της Εθνικής Φρουράς στην Πράσινη Γραμμή είναι αραχνοειδής, με αρκετά κενά και διαδρόμους, που επιτρέπουν στον αντίπαλο κινήσεις διείσδυσης, αλλά και να εποφθαλμιά με μεγαλύτερη ένταση περιοχές στην ουδέτερη ζώνη.
Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, τονίζουν, που το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου για ανάπτυξη εντός της ουδέτερης ζώνης, θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν του ΓΕΕΦ, που είναι ο κύριος σύμβουλος της Κυβέρνησης επί στρατιωτικών θεμάτων ή ζητημάτων που έχουν και στρατιωτική χροιά.

«Οι επιτελείς της Εθνικής Φρουράς γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, καθώς και τις ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων», επισημαίνουν, προσθέτοντας πως «η όποια παρέμβαση εντός αυτής συνδέεται άμεσα με και επηρεάζει ουσιωδώς στρατιωτικές παραμέτρους, όπως η παρατηρητικότητα, τα πεδία βολής, τα ναρκοπέδια, κ.λπ.», ζητήματα, δηλαδή, ιδιαιτέρως σημαντικά από στρατιωτική άποψη, «η οποία επιβάλλεται να προσμετρηθεί στη λήψη της όποιας απόφασης».

Υποβαθμίζουν τις παραμέτρους ασφάλειας

Στο σημείο αυτό, υποδεικνύουν, με αρνητικό πρόσημο, μια γενικότερη υποβάθμιση της σημασίας του στρατηγικού/στρατιωτικού παράγοντα από πλευράς Κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αφού «ούτε στην Τεχνική Επιτροπή για την Ασφάλεια ούτε οπουδήποτε αλλού υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. Γεγονός απαράδεκτο», υπογραμμίζουν, αφού καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις και διευθετήσεις άπτονται της ασφάλειας και των στρατιωτικών πραγματικοτήτων.

«Κάτι ανάλογο», υπενθυμίζουν, «είχε γίνει και με το σχέδιο Ανάν», όπου ουσιώδεις παράμετροι ασφάλειας, άμεσα συναρτώμενες με τα στρατιωτικά δεδομένα, είχαν εγκληματικώς παραθεωρηθεί από την ε/κ πλευρά.

Πηγή: sigmalive

This entry was posted in Cyprus Problem, Justice, Occupied Cyprus, Security. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s