Κλείνουν την πόρτα και εδραιώνουν την κατοχή οι Τούρκοι

pentedaktilos

ΤΟ μήνυμα από τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρο: Δεν επιθυμεί την επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Αυτό διαμήνυσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο ανέφερε δημόσια και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι «είναι προφανές ότι η επερχόμενη περίοδος πριν από τις ελληνοκυπριακές εκλογές δεν είναι ευνοϊκή για μια νέα προσπάθεια και αυτή η αξιολόγηση δεν προέρχεται από εμένα αλλά προέρχεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Αβέρωφ καταγράφουν αυτό το γεγονός και δεν διαφωνώ μαζί τους. Πιστεύω ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα».

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε πως «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν ως διαδικασία ανοικτού τύπου. Απαιτούνται προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, χρονικά δεσμευμένες και πολύ δομημένες διαδικασίες», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου». Κοντολογίς, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και Μουσταφά Ακιντζί παραπέμπουν για την ερχόμενη άνοιξη για τις όποιες εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν στο Κυπριακό. Τι κάνουν; Μετά που έχουν τινάξει στον αέρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τις δυο Πενταμερείς Διασκέψεις στη Γενεύη, τον Ιανουάριο και στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο, κλείνουν τώρα και την πόρτα για μια νέα προσπάθεια. Βεβαίως μια νέα προσπάθεια για να γίνει χρειάζεται προετοιμασία και βούληση. Στις δυο Πενταμερείς ούτε προετοιμασία υπήρξε, ώστε να δικαιολογείτο η σύγκλησή τους, ούτε και βούληση. Αλλά, δεν είναι γι’ αυτό που δεν θέλουν συνέχεια της διαδικασίας η Άγκυρα. Η πραγματικότητα είναι πως δεν θέλει λύση, δεν είναι στις προτεραιότητές της, εκτός κι εάν εξασφαλίσει όλες τις επιδιώξεις της στην Κύπρο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει ουσιαστικά κλείσει την πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών προβαίνει και σε νέες κινήσεις εδραίωσης της κατοχής και την επιβολή νέων τετελεσμένων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά το κατοχικό καθεστώς έχει ανακοινώσει μέσω του «υπέξ» τη δασμολόγηση προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους. Με αυτή την κίνηση ουσιαστικά θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως είναι «ξεχωριστό κράτος», το οποίο έχει «νόμους», επιβάλλει «φόρους» και έχει σύνορα.  Η κίνηση αυτή ενδέχεται να έχει σχέση με την πρόσφατη εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους. Όπως έγραψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», από τη μια καλούν τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους και από την άλλη τους βάζουν περιορισμούς, πριν επιστρέψουν. «Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι μετάνιωσαν. Δεν θέλουν να έρθουν (οι Μαρωνίτες στα χωριά τους). Ο περιορισμός αυτός, αυτό δείχνει», επισήμανε στο άρθρο της η Αφρίκα, η οποία ασφαλώς και μπορεί να κάνει μια σωστή ανάγνωση των τουρκικών κινήσεων και ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος.

Πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/433582/kleinoyn-tin-porta-kai-edraionoyn-tin-katochi-oi-toyrkoi

 

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Eastern Mediterranean, Erdogan's Dictatorship, Mustafa Akinci, Occupation, Occupied Cyprus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s