Να μην ονειρεύεται κανείς αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων

turkish army

“Κανείς να μην ονειρεύεται, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην Κύπρο”, δήλωσε ο ‘υπεξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Για το εδαφικό ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Μόρφου ή η Καρπασία και δεν τίθεται θέμα να μειωθούν οι ακτογραμμές. Για τη δήλωση της Βρετανίας ότι θα δώσει ένα μέρος των εδαφών των βάσεων για τη λύση, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι πρόκειται για βρετανικό σόου.

Στη συνέντευξή του, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι στο θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τ/Κ και οι Ε/Κ είναι παλαιοί συνέταιροι και πως το πρόβλημα πηγάζει από το ότι η ε/κ πλευρά βλέπει τους Τ/κ όχι ως συνεταίρους, αλλά ως μειονότητα.

Υποστήριξε πως οι Τ/Κ είναι εκείνοι που ζητούν και επιθυμούν λύση. “Και αν δεν θα υπάρξει συμφωνία, πρέπει να δηλωθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Γι’ αυτό και πραγματικά περιμένουμε το Γκραν Μοντάνα να είναι το τελευταίο”, είπε. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογου ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πολιτική τερματισμού της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται για 50 χρόνια και επομένως δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν με ειλικρίνεια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να φτάσουν σε μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις βασισμένη στο πάρε δώσε.

“Στο θέμα του εδαφικού και των εγγυήσεων, γίνεται ένα παιχνίδι με στόχο να βάλουν σε δύσκολη θέση την τ/κ πλευρά, την Τουρκία και τον τ/κ λαό”, ανέφερε ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου. Δηλαδή, σαν να έχουν συμφωνηθεί όλα τα άλλα ζητήματα και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα σαν το μόνο πρόβλημα να είναι το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Το ότι Έιντε ειδικά ετοιμάζει ξεχωριστό έγγραφο για αυτά τα δύο θέματα, φαίνεται ότι παίζει το παιχνίδι των Ε/Κ”, είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων. “Αυτό που πρέπει να ξέρουν, είναι πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε φόρμουλα που να μην περιέχει τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας”, είπε.

Ο Ταχσίν Ερτούγρούλογλου είπε πως “το μονομερές δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο σύστημα εγγυήσεων του 1960, που έσωσε τους Τ/Κ, ήταν αποτελεσματικό”, προσθέτοντας ότι δεν θα σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση αν στο νησί παραμείνει μόνο ένας αριθμός Τούρκων στρατιωτών. “Επομένως, ας μην ονειρεύεται κανείς, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην Κύπρο και αν χρειαστεί, η Τουρκία, όχι για το κέφι της ασφαλώς, θα έχει δικαίωμα επέμβασης”, ανέφερε.

Για το εδαφικό ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Μόρφου ή η Καρπασία και δεν τίθεται θέμα να μειωθούν οι ακτογραμμές. “Στην καλύτερη περίπτωση, ως αντάλλαγμα με τα κλειστά – ανοιχτά Βαρώσια να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να ληφθούν τα ε/κ εδάφη που είναι στο ενδιάμεσο. Ως εδώ. Το εδαφικό δεν είναι ζήτημα εδαφών, επειδή γνωρίζουμε πως ό,τι και να δώσουμε, η ε/κ πλευρά θα το βάλει στην τσέπη της και θα κάνει σχεδιασμούς πώς θα πάρει και το υπόλοιπο. Επειδή γι’ αυτούς η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και δεν αποδέχονται σε ένα ελληνικό νησί να υπάρχει ένα ποσοστό υπό τον έλεγχο των Τούρκων. ‘Ό,τι μπορώ να πάρω να το πάρω και, όπως και να ‘χει, το υπόλοιπο θα το πάρω μετά’, λένε’”, ανέφερε.

Για τη δήλωση της Βρετανίας ότι θα δώσει ένα μέρος των εδαφών των βάσεων για τη λύση, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι πρόκειται για σόου βρετανικό και δεν θα προσφέρει τίποτα στη λύση. “Τα εδάφη εκείνα δεν έχουν καμιά ιδιαιτερότητα για την ουσία του Κυπριακού”, είπε, προσθέτοντας ότι έγινε προσπάθεια να το παρουσιάσουν ως υποχώρηση ή κίνηση καλής θέλησης.

Για το φυσικό αέριο, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως η ε/κ πλευρά συνεχίζει τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο μονομερώς, αλλά δεν πρέπει να σκέφτεται ότι αυτή η στάση θα μείνει αναπάντητη.

This entry was posted in Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Erdogan's Dictatorship, Occupation, Occupied Cyprus, Security, Security and Guarantees. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s