Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία

CypΤου Άντη Λοΐζου

Σε αρκετές περιπτώσεις διάφοροι άνθρωποι, πολιτικοί, επιστήμονες και απλοί πολίτες μίλησαν και έγραψαν υπέρ ή κατά της ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας, ανάλογα με τις πολιτικές τους θέσεις.

Η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία είναι δύο όροι εντελώς διαφορετικοί, τους οποίους διάφοροι τυχοδιώκτες και παραπλανητές προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν κατά τρόπον που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και τοιουτοτρόπως ενίοτε δημιουργούν στον λαό σύγχυση. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, για όσους δεν θυμούνται ή το αγνοούν, εμφανίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στο ψήφισμα του ΣΑ/ΟΗΕ αρ. 649/1990 με εισήγηση της Μεγάλης Βρετανίας, επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, και εγκρίθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία επί προεδρίας του μεγάλου Γιώργου Βασιλείου. Όταν δε αυτοί οι πολιτικοί που υποστηρίζουν την ομοσπονδία στριμωχτούν από διάφορους γνώστες των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών, καταφεύγουν σε διάφορες δικαιολογίες, με κυριότερες αυτές που υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν δεκάδες ομοσπονδίες και καθεμιά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, δεν υπάρχουν δύο ίδιες ομοσπονδίες, κ.ά.».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κόμματα διακηρύττουν θέση και πολιτική κατά της ομοσπονδίας (ΕΔΕΚ) ή υπέρ της ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο (ΔΗΚΟ), και κάποιοι ευρωβουλευτές τους εισηγούνται τροποποίηση σχεδίου ψηφίσματος προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ζητούν ανάμεσα σε άλλα όπως η λύση είναι Δίκαιη, Βιώσιμη και να βασίζεται σε μια Δικοινoτική, Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ… Τι διαφορετικό από αυτά που διακήρυττε η κυβέρνηση Χριστόφια και η κυβέρνηση Αναστασιάδη; Πάνω σε αυτές τις θέσεις στήριξε και στηρίζει και ο Ν. Αναστασιάδης την πολιτική του στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές Κ. Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και Δ. Παπαδάκης της ΕΔΕΚ εισηγήθηκαν την τροποποίηση στο άρθρο 19 ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου με τα προαναφερθέντα, ενώ οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι εντελώς διαφορετικές και του ΔΗΚΟ κατά περίπτωση διαφορετικές.

Το ότι οι θέσεις των εν λόγω ευρωβουλευτών διαφέρουν από τις θέσεις των κομμάτων τους είναι δικό τους θέμα, όμως ο γράφων διαβλέπει μια παραπλανητική διγλωσσία. Μήπως οι θέσεις της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ έχουν διαμορφωθεί; Τι λένε οι ηγεσίες των εν λόγω κομμάτων; Τελικά, ποια η διαφορά των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με τα λοιπά κόμματα που υποστηρίζουν ΔΔΟ; Η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους από τη ΔΔΟ, τι γίνεται όμως με τα στελέχη των κομμάτων που επί του μείζονος Εθνικού Θέματος έχουν διαφορετική θέση; Άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το θέμα, ενώ είναι πολύ σοβαρό, πέρασε αθόρυβα και στα ψιλά.

Τέλος, ο απλός Κύπριος πολίτης διερωτάται, μήπως κάποιες μυστικές δεσμεύσεις υποχρεώνουν τα πολιτικά κόμματα και δη τα τρία μεγαλύτερα να μένουν αγκιστρωμένα στις ίδιες πολιτικές θέσεις στο Κυπριακό και γιατί τα πολιτικά κόμματα δεν αποσαφηνίζουν πλήρως τις πολιτικές τους θέσεις;

This entry was posted in Bi-Zonal Bi-Communal Federation, Cyprus - Turkey, Cyprus Problem, Cyprus Problem History, Occupation, Occupied Cyprus and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s